Taalcursus Nederlands (Duitstaligen)

Onder leiding van een ervaren docent ga je vanaf de eerste groepsles actief aan de gang met het Nederlands. Je leert de taal spreken, de docent legt de grammatica uit en je oefent met je medecursisten aan de hand van diverse communicatieve spreek- en luisteropdrachten. De nadruk ligt op spreek- en luistervaardigheid. Lezen en schrijven zijn ondersteunende vaardigheden die je vooral thuis oefent. Je docent is moedertaalspreker en tijdens de les wordt er zoveel mogelijk in de doeltaal gecommuniceerd. Alleen als het echt nodig is, zal de docent uitleg in het Engels geven.

Voor de beschikbare cursusdata, zie het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier toont de daadwerkelijk beschikbare groepen.

Snel naar:

Niveaus van het Europees Referentiekader CEFR:

• Beginners: Dutch A2 (NL-A2 for German speakers)
  • Advanced: Dutch B1 (NL-B1 for German speakers)
  • Advanced: Dutch B2 (NL-B2 for German speakers)
  • Proficiency: Dutch C1minus (NL-C1minus)
  • Proficiency: Dutch C1 (NL-C1)

(Level of the National Exam in Dutch as a Second Language, programme II: B2.)

Intensieve cursus NL-A2 (Nederlands voor Duitstaligen)

Wil jij in drie weken tijd (in veertien lessen van twee uur) Nederlands leren? Schrijf je dan in voor onze intensieve cursus Nederlands. NL-A2 leidt Duitstalige expats en studenten op tot eindniveau A2. Deze intensieve cursus bieden we 2x per jaar, in januari en augustus, aan. Voor beschikbare cursusdata zie het inschrijfformulier.

Cursusmateriaal NL-A2 voor Duitstaligen:

• Taal Vitaal tekstboek: Nederlands voor beginners (ISBN: 9789460309052)
  • Taal Vitaal werkboek:Nederlands voor beginners (ISBN: 9789460309076)

BEGINNERS: Nederlands A2 (NL-A2 for German speakers)

Deze cursus is voor (Duitstalige) deelnemers zonder voorkennis van het Nederlands. Een intake is niet nodig. Hou rekening met ongeveer 4 uur zelfstudie per les. Deze cursus heeft een studiebelasting die overeenkomt met 3 ECTS.

Leerdoelen

• je leert eenvoudige gesprekken te voeren over alledaagse activiteiten;
  • je mening te geven en iets over het verleden vertellen;
  • over het weer te praten;
  • de weg te vragen en uitleggen;
  • telefonisch te reserveren en een appartement of kamer huren.

Cursusmateriaal:

• ​Taal Vitaal tekstboek:Nederlnds voor beginners (ISBN: 9789460309052)
  • Taal Vitaal werkboek: Nederlands voor beginners (ISBN: 9789460309076)

Certificaat A2: als je voldaan hebt aan de vereisten die horen bij deze cursus, krijg je een certificaat van deelname digitaal toegestuurd.

ADVANCED: Nederlands B1 (NL-B1 for German speakers)

Een intake is nodig als je geen certificaat A2 hebt.

Leerdoelen

• je kunt deelnemen aan discussies en een korte presentatie geven over een actueel onderwerp;
  • gevoelens en wensen uiten en je mening geven;
  • films, boeken en concerten beschrijven en over onderwerpen als je gezondheid praten.
  • De thema’s tijdens de cursus  sluiten aan bij de leerdoelen voor dit gevorderde niveau.

Cursusmateriaal: Op naar de eindstreep, Nederlands voor Duitstaligen (uitgeverij Coutinho).

Certificaat B1: als je voldaan hebt aan de vereisten die horen bij deze cursus, krijg je een certificaat van deelname digitaal toegestuurd.

ADVANCED: Nederlands B2 (NL-B2 for German speakers)

Voor deelname aan deze vergevorderde B2 cursus is een intake nodig als je geen certificaat B1 hebt.

Leerdoelen

• je bouwt je kennis en vaardigheden die in je studie of werk belangrijk zijn zoals telefoneren en adviseren, verder uit;
  • er is aandacht voor interculturele aspecten: Je kunt mensen interviewen en discussiëren over typische feiten van je eigen of een ander bekend land;
  • je kunt een goed gestructureerde presentatie geven en spontaan reageren op vragen;
  • je leert hoe je samenvattingen maakt;
  • de wijze waarop je de grammatica toepast in al deze onderdelen is vrijwel correct.

Nederlands B2 bereid je voor op het Staatsexamen NT2 Programma 2.

Cursusmateriaal: De finale, Uitgeverij Boom.

Certificaat B2: als je voldaan hebt aan de vereisten die horen bij deze cursus, krijg je een certificaat digitaal toegestuurd.

PROFICIENCY: Nederlands C1minus en C1

Een intake is nodig als je geen certificaat B2 of NT2 hebt.

Leerdoelen

• in deze cursussen breng je je taalvaardigheden op academisch niveau in praktijk.

Cursusmateriaal: Nederlands naar perfectie (uitgeverij Coutinho), tekstboek voor groepsles, website voor zelfstudie

Certificaat C1minus of C1: als je voldaan hebt aan de vereisten die horen bij deze cursus, krijg je een certificaat digitaal toegestuurd.

Intake

Wil je een intakegesprek aanvragen? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek via languages-intake-NL. Het gesprek zal plaatsvinden bij het talencentrum: Sint Servaasklooster 32 in Maastricht.

Regel het intakegesprek ruim voor de start van de cursus, aangezien het dan eenvoudiger is om een afspraak te maken. Doe in je aanvraag een voorstel voor een datum en een tijd waarop je naar een intakegesprek kunt komen.

Kosten per cursus

• UM-studenten € 225
  • UM-medewerkers en alumni € 360
  • Alle andere deelnemers € 460

Certificaat en ECTS-punten

Na voltooiing van een cursus Nederlands krijg je een certificaat en drie ECTS-punten. Je moet daarvoor aanwezig zijn bij minstens 12 van de 14 sessies en voor de eindtoets een voldoende halen. Om deze punten te laten meetellen voor je diploma moet je een verzoek bij je Examencommissie indienen. Of deze punten worden overgenomen is afhankelijk van je faculteit.