Well-being Movement UM presenteert de Well-being Week 2018

De Well-being Movement (WBM) is een initiatief van de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), de Faculty of Science and Engineering (FSE), het Student Services Centre (SSC) en de UM Psychologen die zowel fysieke als mentale gezondheid promoten binnen de Universiteit Maastricht (UM). De Well-being Week vindt dit jaar plaats van 29 oktober tot en met 1 november en draagt het kernthema ‘Resilience’ (veerkracht). Deze week is ook de start van de movement.

Ninih Vang

De WBM reikt studenten tools aan voor een gezond en gelukkig studentenleven. De beweging is opgestart om informatie en training met betrekking tot welzijn aan te bieden in diverse vormen, waaronder ontspanning, sport en studievaardigheden. Het doel van de WBM is om het bewustzijn met betrekking tot welzijn te vergroten en zowel het fysieke als het mentale welzijn van studenten te bevorderen.

De Well-being Week is één van de belangrijkste componenten van de WBM. Dit is een week vol lezingen, workshops en andere activiteiten rond de thema’s:

  • Move (pauzesessies, sportactiviteiten)
  • Relax (workshops over meditatie, yoga, mindfulness)
  • Connect (sociale activiteiten door studentenverenigingen)
  • Informeer jezelf (open access website, informatiestand en lezingen)
  • Laat jezelf zien (workshops over creativiteit en meer)

De activiteiten vinden plaats bij FPN en diverse UM locaties in de binnenstad. Het hoofdprogramma verwelkomt studenten van alle faculteiten. Het volledige programma is hier te vinden.

Na de Well-being Week worden er meer evenementen georganiseerd door de WBM om het belang van gezondheid en welzijn onder studenten te benadrukken.

Romain Hollands, projectleider van WBM: "Tijdens mijn master heb ik veel inzicht gekregen in het klimaat dat er heerst binnen de opleidingen. Studenten steken heel veel tijd in hun opleiding, wat goed is, maar ze vergeten om af en toe stil te staan en te reflecteren op hoe het met ze gaat. Stress, druk en moe zijn normale gemoedstoestanden waar niemand meer vreemd van opkijkt. De Well-being Movement is opgericht zodat er meer aandacht wordt gegeven aan de persoonlijke ontwikkeling van de student, op zoveel mogelijk gebieden. Hierdoor hopen we dat de student zich meer bewust wordt van zichzelf als persoon en zijn gevoelens. Zelf heb ik tijdens mijn studententijd altijd heel veel taken op mij genomen. Toen er in mijn persoonlijke leven het een en ander begon te veranderen, zakte ik langzaam weg in het drijfzand. Dit had ik pas door toen het al te laat was. Op dat moment is het heel hard werken om jezelf er als persoon weer bovenop te krijgen. Als ik meer naar mijn lichaam had geluisterd en de handvaten had gehad om er mee om te gaan, dan had ik mezelf veel stress, energie en emotie kunnen besparen.”

Wendy Geijen, UM Psycholoog: "Ik vind het belangrijk om het bewustzijn over welzijn te vergroten en ik vind dat studenten hun eigen welzijn niet mogen vergeten. De Well-being Movement is een geweldige manier om hen eraan te herinneren voor zichzelf te zorgen door middel van workshops, lezingen en meer. Het studentenleven bestaat niet alleen uit studeren, maar ook uit ontspannen en goed voor jezelf zorgen. We hopen ook dat we preventie kunnen bieden, zodat studenten voor zichzelf kunnen zorgen voordat het te laat is."

Tessa Vanheeswijck, studieadviseur: "Ik denk dat de Well-being Week en de Well-being Movement belangrijk zijn om het bewustzijn over welzijn te vergroten en aandacht te besteden aan zelfzorg, om zo een ​​tegengewicht te bieden aan de steeds toenemende druk in onze samenleving. Het thema Wellbeing is van alle plaatsen en tijden, en tegelijkertijd erg actueel. Na voorbeelden van ‘awareness weeks’ te hebben gezien bij instellingen voor hoger onderwijs in het buitenland, was ik ervan overtuigd dat dit iets waardevols kon zijn voor onze studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht! Gelukkig kwamen de studenten en andere afdelingen quasi gelijktijdig met hetzelfde idee op de proppen. Het was heel motiverend om zoveel mensen enthousiast te zien over het opzetten van een bewustwordingsweek rond geestelijk en lichamelijk welzijn. Natuurlijk is één week niet genoeg om alle welzijnsgerelateerde aspecten te behandelen. Daarom ben ik heel blij dat het in slechts 2 jaar tijd is uitgegroeid tot een beweging doorheen het hele jaar. Dit was alleen mogelijk door gezamenlijke krachten en veel hard werk en toewijding van alle bijdragende partijen aan de respectievelijke faculteiten en het Studenten Service Center. Voor mij toont dit project aan dat wanneer de tijd rijp is, het bij elkaar brengen van enthousiaste en betrokken mensen tot mooie resultaten kan leiden waar we heel trots op kunnen zijn! Met de Wellbeing-week hopen we een zaadje te planten, dat we met onze hele gemeenschap kunnen blijven voeden.”

  Well-being Movement op Facebook

  Well-being Movement

Lees ook

  • Bij onderzoeksinstituut CARIM werkt een groep onderzoekers – onder leiding van Joost Lumens - aan ‘het digitale tweelinghart’: een computermodel waarmee het menselijk hart wordt nagebootst. Dit onderzoek geeft aanleiding tot heel wat optimisme. Door de mogelijkheden die het digitale tweelinghart in...

  • Marieke Dewitte is één van de wetenschappers die op dinsdag 10 oktober optreedt in het Maastrichtse theater aan het Vrijthof tijdens de theatertour van de Universiteit van Nederland.

  • Vaatchirurg Lee Bouwman stort zich als onderzoeker op de implementatie van nieuwe technieken in de zorg. Als bijzonder hoogleraar Clinical Engineering bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) en vanuit het Zuyderland Medisch Centrum, zoekt hij samenwerking tussen engineers en artsen om zo de...