“Hoe je studeert is belangrijker dan wat je studeert”

Judith Maas, alumna Cultuur- en Wetenschapsstudies, is plaatsvervangend ambassadeur in Mexico. Haar studietijd in Maastricht herinnert zij zich als heel intens. Een periode waarin zij leerde om met open vizier naar de wereld te kijken, in teamverband na te denken over problemen en deze van alle kanten te analyseren. Maas: "Kies toch vooral een studie waar je passie voor voelt."

Waarom studeer je niet voor een gevestigd beroep? Accountant of advocaat, dan weet je waaraan je toe bent. Dat was haar vaders eerste reactie, toen Judith Maas koos voor Cultuur- en Wetenschapsstudies. "Maar ik vind dat je een studie kiest omdat je er passie voor voelt. Het is ook zo wezenlijks voor je ontwikkeling. Mijn ouders hebben me verder altijd gesteund hoor." Ze dacht toen journalist te willen worden, maar dan zonder journalistieke opleiding. "Ik wilde niet leren hóe je een journalistiek stuk schrijft, maar meer weten over de wereld waarover je schrijft, en hoe je die analyseert. Daar sloot Cultuur- en Wetenschapsstudies mooi bij aan."

Wat haar het meest aansprak aan de studie, was de aanpak van ingewikkelde problemen. "Een blok ging over hoe je het menselijke lichaam vanuit de filosofie, sociale en medische wetenschappen en geschiedenis kunt bestuderen; dat was voor mij een eyeopener. Ik heb ervan geleerd een probleem eerst vanuit alle kanten te bekijken voordat je een oplossing gaat bedenken. Neem niet klakkeloos zomaar iets aan en vraag door."

Overdonderd

De studietijd herinnert Maas zich vooral als heel intens. "Ik ontwikkelde me op allerlei vlakken. Intellectueel, het samenwerken in teamverband, ook buiten mijn studie. Zat in de universiteitsraad. Hield me bij de faculteit bezig met onderwijs. Woonde voor het eerst op kamers. Daarnaast kluste ik bij als journalist bij de Observant en schreef over alles wat los en vastzat." Terugkijkend waren die eerste studiejaren indrukwekkend. "Ik was overdonderd door het studiemateriaal,  zoals het postmodernisme dat er vanuit gaat dat er geen zekerheden zijn. Daar praatte je over in de kroeg. De vrienden van toen zijn nog steeds mijn vrienden. Dat je zo op kunt gaan in dat wat je leest en leert, mis ik weleens. Het was een op allerlei manieren verrijkende tijd."

Wijde wereld

Na haar afstuderen kwam Maas voor een belangrijke keuze te staan. Ze kon aan de slag bij een stadsredactie en er lonkte een baan als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ging zij in de journalistiek of diplomatie? "Voor beide carrières gold dat je eropuit trok om met een open blik dingen te ontdekken. Uiteindelijk koos ik voor de wijde wereld van de diplomatie." Ze werd woordvoerder op Buitenlandse Zaken, een gouden baan volgens haar. "Ik ging met de minister mee op reis en leerde in een vogelvlucht ambassades kennen."
In de daarop volgende jaren zwermde Maas uit over de wereld. Ze werd geplaatst in Parijs en Madrid, en koos later voor Uruzgan in Afghanistan. "Een avontuur dat ik één keer in mijn leven wilde meemaken. Ik woonde op een compound en deed, beveiligd door Nederlandse militairen, als ontwikkelingsadviseur mijn werk. Ik heb me nooit onveilig gevoeld." 

De meest dierbare herinneringen heeft zij aan Oeganda, waar zij op aanraden van haar vriend, ook een UM-alumnus, samen naar toe gingen. "Het is een land met een hoop problemen: armoede, corruptie, instabiliteit. En toch heerst er een soort van vrolijkheid en optimisme. Voor de mensen is het leven hard en toch zijn ze blij. En dan die ongelooflijk mooie natuur. Het is ook het land waar onze twee oudste kinderen zijn geboren."

Hans van Vinkeveen (tekst), Gerlinde Schrijver (fotografie)
judith maas en familie

Je eigen 112

Sinds 2017 is Maas met haar gezin, inmiddels uitgebreid tot vier kinderen, neergestreken in Mexico. Ze is daar plaatsvervangend ambassadeur [Deputy Head of Mission]. "Je bent de tweede 'man'. Ik vervang de ambassadeur, ook een vrouw trouwens, als zij niet aanwezig is. Daarnaast ben ik hoofd van een team dat de economische diplomatie doet en handel en investeringen tussen Mexico en Nederland bevordert. Dat is inhoudelijk de hoofdmoot van mijn baan. Verder ben ik nog verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de kanselarij."

Mexico omschrijft zij als een heerlijk land, rijk aan natuur en cultureel erfgoed dat heel goed wordt bewaard. Een gastvrij volk ook. Alleen is niet in elke streek alles even goed geregeld en is een heel beperkt gebied onveilig. "Wij leven hier een beetje met het idee dat je je eigen 112 bent, iets wat we aan Oeganda hebben overgehouden. Het is onverstandig om hier op bepaalde plaatsen met een lekke band of lege tank langs de weg staan. Voordat je op pad gaat, denk je na over je veiligheid."

Gedrevenheid

Profijt van haar studietijd heeft Maas nog altijd. "In groepsverband nadenken over problemen en deze samen aanpakken doe ik nog steeds. Ik ben een teamspeler, leer veel van de interactie met collega's en doordat ik be problemen van alle kanten bekijk, ben ik ook eerder dan anderen geneigd om out of the box te denken."

Aan de huidige studenten adviseert zij om toch vooral een studie te kiezen waar zij gedrevenheid bij voelen. "Mijn werkgever, Buitenlandse Zaken, zoekt bijvoorbeeld vooral naar mensen die gedreven en nieuwsgierig zijn. Daar past eigenlijk elke studie bij: natuurkundigen, ingenieurs en dus ook cultuurwetenschappers. Hoe je studeert is belangrijker dan wat je studeert.”

Lees ook

  • Na jaren van turbulentie, heeft het leven van alumna Lea Vink een vlucht genomen in Wenen. Ze kan er nieuwe stappen zetten in haar loopbaan op het kruispunt van luchtvaart en organisatiepsychologie. Ook op persoonlijk gebied lacht het geluk haar toe sinds haar transitie van man naar vrouw.

  • Frans Verhey, hoogleraar Ouderenpsychiatrie en Neuropsychiatrie is trots op wat er met het Alzheimer Centrum Limburg is bereikt en op het team dat werkt vanuit één visie: mensen met Alzheimer perspectief op kwaliteit van leven bieden. “Te vaak wordt Alzheimer gezien als een afschuwelijke, dodelijke...

  • Vanuit een kleine kamer in een quarantainehotel in Nieuw-Zeeland laat UM-alumna Moniek Mestrom haar licht schijnen over het belang van spoedeisende geneeskunde en haar ervaringen als scheepsdokter. Ze voelde zich nog nooit zo vrij als tijdens expedities naar Antarctica en Groenland.

Meer nieuws