Kidz College - Educatieve Agenda Limburg
Niet ge- definieerd

Maandag 7 mei 2018

Wat vertelt een toets over jou?

Heel wat scholen in Limburg doen mee aan de OnderwijsMonitor Limburg. Op die manier worden heel wat gegevens verzameld zoals scores op Taal- en Rekentoetsen en de Eindtoets. Daarnaast probeert de OnderwijsMonitor Limburg ook antwoord te krijgen op vragen als: hebben leerlingen het naar hun zin op school? Voelen ze zich veilig? Wat doen leerlingen buiten schooltijd? Hoe worden leerlingen ondersteund door hun ouders bij school? Hoe gemotiveerd zijn leerlingen om naar school te gaan? En ook wat leerlingen later willen worden?

Met deze gegevens proberen we een breed beeld te geven van de kwaliteit van het onderwijs in Limburg. Mooie woorden. Maar wat bedoelen we daarmee?

In dit college gaan we via de cyclus van onderzoekend leren aan de slag met een concrete onderzoeksvraag: Welke rol speelt de persoonlijkheid van een leerling bij het maken van een toets? Samen gaan we kijken waarom dit belangrijk is, wat er al over het onderwerp bekend is en uiteraard onderwerpen we jullie ook aan een experiment. Om zo samen te achterhalen: wat kunnen we te weten komen met de gegevens uit de OnderwijsMonitor Limburg? En hoe kunnen we daarmee het onderwijs verbeteren?

Praktische informatie:
Dit college dat wordt gegeven door postdoctoraal onderzoeker Karien Coppens, zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15 u óf 10.45 -12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Brokkenboel
Niet ge- definieerd

Woensdag 16 mei 2018

Brokkenboel

Iedereen kent natuurlijk de gele traumahelikopter die bij grote ongelukken komt helpen. En iedereen heeft op tv wel eens beelden gezien van de de spoedeisende hulp of is er misschien zelf wel eens geweest. Traumachirurgie is een onderdeel in de chirurgie dat zich bezighoudt met slachtoffers van geweld, verkeersongelukken en ernstige sport-, werk- en thuisongevallen. Omdat er iedere dag heel veel mensen een ongeval krijgen is er veel geregeld in Nederland om al die mensen te helpen.

In dit college laat Prof. dr. Martijn Poeze zien wat er allemaal stuk kan gaan aan je lichaam en hoe de traumachirurgen dat weer proberen te repareren. We gaan samen bekijken wat er met je gebeurt als je een ongeval hebt gehad en hoe je weer beter wordt gemaakt. We gaan naar röntgenfoto's kijken en we laten zien hoe het eraan toe gaat op de operatiekamer.

Omdat veel gebroken botten op jullie leeftijd niet worden geopereerd, maar in het gips worden gezet, is het leuk om ook bij jullie een gipsverband aan te leggen. Of wij het er naderhand ook weer af zullen halen, weet ik nog niet...

Praktische informatie:
Dit college zal worden gegegeven door prof. dr. Martijn Poeze, hij is traumachirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum en professor aan de UM. Dit college zal plaatsvinden in de Turnzaal bij de Faculteit van Cultuur en Maatschappijwetenschappen, Grote Gracht 90-92, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.30 u óf 11:00 -12.30 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Kleine bloedvaten
Niet ge- definieerd

Woensdag 23 mei 2018

Kleine bloedvaatjes: welke rol spelen ze bij overgewicht en suikerziekte?

Kennen jullie de uitdrukking 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan'? De echte betekenis van deze uitdrukking zoeken jullie maar eens op in de klas. Maar het geeft wel aan dat het bloed in ons lichaam overal moet kunnen komen, om zuurstof en voedingsstoffen naar alle cellen van ons lichaam te brengen, want daar leven de cellen van. Bloed zit gelukkig niet los in ons lichaam, maar stroomt door bloedvaten.

De grote bloedvaten (slagaders en aders) transporten het bloed naar en van je armen, benen, buik en hoofd. De kleine bloedvaten (haarvaten; die heten zo omdat ze dun als een haar zijn) zijn heel belangrijk omdat ze het bloed verdelen over je organen (lever, darm, spier, huid) en omdat dat de plek is waar zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed naar de weefsels gaan. Als die kleine bloedvaten niet goed werken, kan je je voorstellen dat er onvoldoende zuurstof en voeding in de organen komt. Het functioneren van bijvoorbeeld je nieren of je hersenen gaat dan achteruit en als dat lang genoeg duurt, dan krijg je een ziekte aan die organen. In dit college laat ik jullie zien hoe die kleine bloedvaatjes er uitzien en hoe ze werken. Ook vertel ik welke rol die bloedvaatjes spelen bij het ontstaan van diabetes (dit heet ook wel suikerziekte). Tenslotte gaan we ook live kijken naar je eigen bloedvaatjes.

Praktische informatie:
Dit college zal worden gegeven door dr. Boy Houben, hij werkt op de afdeling Interne Geneeskunde van het MUMC+ en is docent aan de UM. De locatie waarop dit college wordt gegeven is nu nog niet bekend.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Aandacht in het verkeer
Niet ge- definieerd

Maandag 28 mei 2018

Aandacht in het verkeer - En nu goed opletten!

Jullie horen dit waarschijnlijk meermaals per dag op school, thuis of bijvoorbeeld tijdens het sporten. Met opletten bedoelen we dat je ergens aandacht aan schenkt. Maar wat is aandacht eigenlijk en waarom heb je dat nodig om sommige taken (zoals het lezen van deze tekst) goed te kunnen uitvoeren?

Iedereen weet dat je sommige taken echt niet kunt uitvoeren, zonder je er goed op te concentreren. Maar gek genoeg kun je andere en soms best moeilijke taken, zoals bijvoorbeeld fietsen, bijna automatisch uitvoeren. Dus kun je ook best wel even je Whatsapp-je lezen onderweg... Of is dat misschien toch niet zo’n goed idee? In dit college gaan we uitzoeken wat aandacht is en hoe we dat kunnen meten.

In ons laboratorium (en in de collegezaal !) kunnen we met testjes goed meten wat je prestaties zijn als je met meer dingen tegelijk bezig bent of wanneer je aandacht verslapt. Dat kan bijvoorbeeld door slaapgebrek, of bij volwassenen ook door alcoholgebruik. We proberen de grenzen aan te geven wat je als mens wel of niet tegelijkertijd kunt doen. En op die manier proberen wij als onderzoekers een bijdrage te leveren aan onder andere de verkeersveiligheid.

Praktische informatie:
Dit college wordt gegeven door Erik Vuurman, hij is docent aan de UM. Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Een robot als vriend
Niet ge- definieerd

Woensdag 30 mei 2018

Kun je bevriend zijn met een robot?

Robots kunnen leuk en grappig gezelschap zijn ... maar zijn het vrienden? Wanneer is iemand een goede vriend? En kun je eigenlijk wel bevriend zijn met een robot?

Het feit dat wij, mensen, kunnen zien, horen, voelen, proeven en ruiken en deze waarnemingen kunnen verwerken is een van de meest opmerkelijke vermogens van de mens. Dit vermogen geeft ons de mogelijkheid om kennis uit gegevens te halen en stelt ons in staat om, niet alleen afbeeldingen te zien, maar vooral ook om andere mensen of objecten of bijvoorbeeld dingen die we leuk vinden of dingen die schadelijk kunnen zijn te identificeren.

Dit is een belangrijk vermogen dat computers en robots moeten leren, als ze onze vrienden willen worden: ze moeten leren om op een natuurlijke manier met mensen in contact te komen en ze zich bewust worden van de wereld waarin ze opereren. Interessant om te weten is dat zelfs de meest eenvoudige en kleine dieren dit vermogen wel bezitten, maar dat het ongelooflijk moeilijk is om dit aan een computer of robot te leren.

Tijdens het Kidzcollege zullen we enkele robots meenemen, uitleggen hoe ze werken en met de leeringen bespreken wat er nog moet gebeuren om ze intelligenter te maken. En vooral wat hen tot een vriend maakt?

  Let op: dit college wordt gedeeltelijk in het Engels gegeven. 

Praktische informatie:
Dit college wordt gegeven door dr. Rico Möckel, Prof. Sally Wyatt en prof. Michel Dumontier
Het college vindt plaats in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Jeugdigen in het strafrecht
Niet ge- definieerd

Maandag 4 juni 2018

Wat gebeurt er als je de wet overtreedt?

We doen allemaal wel eens iets dat niet mag. Maar dat wordt pas een probleem als het verboden is door de wet. Het straf(proces)recht regelt welk gedrag strafbaar is en hoe iemand gestraft kan worden voor wat hij heeft gedaan. De politie, de officier van justitie en de rechter spelen daarbij een belangrijke rol. Maar wat gebeurt er eigenlijk met kinderen die de fout in zijn gegaan?

Stel je voor… Er is brand gesticht in het fietsenhok van je school en de politie denkt dat jij het hebt gedaan. Wat kan er dan allemaal gebeuren? Kan de politie je meenemen en verhoren? Mag je worden vastgehouden op het bureau en kun je misschien zelfs wel de gevangenis ingaan? Welke rechten heb je als minderjarige verdachte en wie kunnen je in zo’n moeilijke situatie helpen? Mogen je ouders er bijvoorbeeld bij zijn en heb je recht op een advocaat?

In dit college zal gekeken worden wat er allemaal kan gebeuren als je als kind verdacht wordt van een strafbaar feit. Wat denk jij dat de politie allemaal mag, waar zou je behoefte aan hebben als je in een politiecel zit of verhoord wordt? En welke straffen vind je gepast voor een kind? Deze en andere vragen zullen we samen de revue laten passeren. En omdat het om kinderen gaat, is jullie inbreng natuurlijk heel belangrijk. Na dit college hebben jullie misschien geen advocaat meer nodig als je er ooit van verdacht wordt een brandje te hebben gesticht…

Praktische informatie
Dit college wordt gegeven door Dr. Dorris de Vocht, zij is universitair docent strafrecht aan de UM en rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Limburg.
Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Weet wat je eet
Niet ge- definieerd

Woensdag 6 juni 2018

Weet wat je eet!

We eten elk dag heel verschillende dingen: je start de dag met een boterham of eet jij misschien liever een bakje youghurt? Tijdens het speelkwartier eet je een appeltje of een mueslireep, een boterhammetje tussen de middag en 's avonds een warme maaltijd. En tussendoor eet je misschien ook nog wat snoepjes of een zakje chips. Misschien vind jij wel andere dingen lekker dan je buurmeisje en willen je ouders dat je elke dag groente eet en maar een keer per week frietjes bij de snackbar. Waarom is het eigenlijk belangrijk dat je verschillende dingen eet?

Tijdens dit KidzCollege ga je zelf kijken naar verschillende soorten eten en de etiketten op dat eten: Wat is nu gezond en waarom? Wat zit er allemaal in eten? Klopt de reclame over eten altijd? En bestaat gezonde chips? Daarnaast gaan we bij het college uitzoeken of het uitmaakt of je actief bent of niet: mag je extra eten als je heel hard hebt gesport? En zo ja, is dat dan een hele reep chocola of zit het toch iets anders?

Praktische informatie
Dit college wordt gegeven door Alie de Boer, zij is docent aan de UM. De locatie waarop dit college wordt gegeven is nu nog niet bekend.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Geknipte genen
Niet ge- definieerd

Maandag 11 juni 2018

Geknipte Genen

Ons lichaam is opgebouwd uit kleine 'bouwstenen': onze cellen. Elke cel of bouwsteen bevat alle informatie van ons hele lichaam! Deze informatie is opgeslagen in een groot boek wat ons 'DNA' wordt genoemd. DNA staat voor deoxyribonucleïne zuur. Zo staat er in dit boek of je blauwe ogen krijgt of bijvoorbeeld stijl dan wel krulhaar. De tekst in dit boek bestaat uit een alfabet van 4 letters in plaats van 26. Deze 4 letters worden in dit DNA-boek beschreven hoe je blauwe ogen moet maken. Net als bij echte boeken zitten er soms spelfoutjes in deze 4 letters. Om die spelfouten te herstellen kunnen we de foute letter vervangen door het uit het DNA-boek te knippen en het goede woord erin te plakken.

Zou jij zo'n bouwsteen kunnen veranderen dat hij bijvoorbeeld bruine ogen gaat maken in plaats van blauwe?.......

Praktische informatie
Dit college wordt gegeven door Herman Popeijus, hij is docent aan de UM. De locatie waarop dit college wordt gegeven is nu nog niet bekend.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Kinderrechten
Niet ge- definieerd

Woensdag 13 juni 2018

Welke rechten hebben kinderen?

Kinderen moeten meestal luisteren naar volwassenen. Dat betekent dat volwassenen, met name je ouders en leraren, mogen bepalen wat jij wel en niet mag doen. Aan de andere kant hebben kinderen ook rechten. Kinderen hebben bijvoorbeeld recht op onderwijs en op gezondheidszorg. Hoe zit dat dan? ​Welke rechten hebben kinderen eigenlijk, en horen daar ook plichten bij? Wie is er verantwoordelijk voor dat je deze rechten ook krijgt? Moet je altijd naar je ouders luisteren, of moeten je ouders ook wel eens naar jou luisteren? Wie bepaalt bijvoorbeeld hoe laat de kinderen naar bed gaan? En wie bepaalt er of kinderen naar school moeten? En wat als jouw ouders jouw rechten niet respecteren, of wanneer jij zelf weigert om naar school te gaan? 

Filosoof Marieke Hopman gaat tijdens dit college in gesprek met ouders en kinderen over deze, en andere, vragen. Marieke doet zelf onderzoek naar kinderrechten. Ook ouders mogen deelnemen aan dit KidzCollege. De organisatie zal hierover met u contact opnemen na aanmelding voor dit college.

  Let op: in tegenstelling tot andere colleges, hebben we voor dit college ook een aantal ouders/ begeleiders nodig die mee willen doen aan dit college. Hoeveel ouders/begeleiders meekomen kunt u aangeven in het aanmeldformulier, of op een later moment per e-mail.

Praktische informatie:
Dit college wordt gegeven door Marieke Hopman, zij is PhD onderzoeker kinderrechten aan de UM.De locatie waarop dit college wordt gegeven is nu nog niet bekend.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Volkomen onlogisch
Niet ge- definieerd

Maandag 18 juni 2018

Volkomen onlogisch

Elke dag nemen wij heel veel beslissingen. Dat begint al tijdens het ontbijt: chocoladepasta of kaas op je brood? En op school moet je beslissen hoe actief je meedoet in de les. En na school moet je weer kiezen: ga je afspreken, sporten of een thuis in je eentje een computerspelletje spelen? We denken dat we goed geïnformeerde, logische beslissingen nemen. Maar wetenschappers hebben laten zien dat dit vaak niet het geval is en dat mensen zich heel onlogisch gedragen. Daardoor houden we onszelf voor de gek, betalen we teveel, onderschatten we situaties of treuzelen we bij het nemen van een beslissng. Dit kan negatieve effecten hebben op onze gezondheid of bijvoorbeeld onze financiële situatie.

Tijdens dit college laat Lisa Brüggen op een interactieve manier zien hoe we ons bij het maken van keuzes laten beïnvloeden. We gaan een experiment maken waarbij de kinderen in twee groepen worden ingedeeld. Beide groepen krijgen dezelfde informatie, maar op een andere manier gepresenteerd. We zullen zien dat de groepen hierdoor andere keuzes gaan maken. Na deze ervaring laat Lisa Brüggen nog meer voorbeelden zien van hoe we in onze keuzes beïnvloed worden. En ook hoe we mensen een zetje in de goede richting kunnen geven, hoe we hen met zachte hand – met een nudge – naar betere keuzes kunnen leiden.

Praktische informatie:
Dit college wordt gegeven door Lisa Brüggen, zij is docent bij de School of Business and Economics. Het college vindt plaats in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

Kidz College - Immunologie
Niet ge- definieerd

Woensdag 20 juni 2018

Het immuunsysteem: zelfverdediging van je lichaam tegen ziekmakers

Hatsjie hatsjoe.

Iedere dag kom je duizenden ziekmakers tegen. Als deze ziekmakers je lijf binnendringen, merk je dat soms doordat je koorts krijgt, niest, of pijn in je buik krijgt. Meestal voel je je al veel beter als je een poosje rustig aan doet. Je kunt je afweersysteem (of immuunsysteem) bedanken voor dit snelle herstel. Je immuunsysteem onthoudt ook alle ziekmakers waarmee je ooit besmet bent geweest of waartegen je een vaccinatie gekregen hebt: je wordt niet meer ziek als je ze een volgende keer tegenkomt.

In ons bloed zitten rode en witte cellen. De witte bloedcellen zijn de ‘werkers’ van je immuunsysteem. Zij verdedigen ons tegen alle aanvallen van ziekmakers. En misschien kunnen ze in de toekomst ook als 'medicijn' tegen kanker ingezet worden. In dit college wil Annemieke den Boer laten zien hoe de witte bloedcellen het precies voor elkaar krijgen om de ziekmakers te verslaan, zodat jij weer snel gezond wordt. Ook zal zij vertellen over het onderzoek naar het inzetten van witte bloedcellen tegen kanker. Onder een microscoop kun je de witte bloedcellen echt zien en op filmpjes zie je de cellen in actie komen.

In het boekje 'Je wonderbaarlijke immuunsysteem' kun je alles nog eens nalezen.
Gebaseerd op: Je wonderbaarlijke immuunsysteem © Nederlandse Vereniging voor Immunologie

Praktische informatie:
Dr. Annemieke den Boer is immunoloog en verzorgt immunologisch onderwijs aan de Universiteit Maastricht. Jarenlang deed zij onderzoek naar de immuuntherapie van kanker.
Het college vindt plaats in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15 óf 10.45-12.00 uur (geef een keuze aan in het inschrijfformulier).

 • Maandag 7 mei 2018

  Wat vertelt een toets over jou?

  Dit is er niet
 • Woensdag 16 mei 2018

  Brokkenboel

  Dit is er niet
 • Woensdag 23 mei 2018

  Kleine bloedvaatjes: welke rol spelen ze bij overgewicht en suikerziekte?

  Dit is er niet
 • Maandag 28 mei 2018

  Aandacht in het verkeer - En nu goed opletten!

  Dit is er niet
 • Woensdag 30 mei 2018

  Kun je bevriend zijn met een robot?

  Dit is er niet
 • Maandag 4 juni 2018

  Wat gebeurt er als je de wet overtreedt?

  Dit is er niet
 • Woensdag 6 juni 2018

  Weet wat je eet!

  Dit is er niet
 • Maandag 11 juni 2018

  Geknipte Genen

  Dit is er niet
 • Woensdag 13 juni 2018

  Welke rechten hebben kinderen?

  Dit is er niet
 • Maandag 18 juni 2018

  Volkomen onlogisch

  Dit is er niet
 • Woensdag 20 juni 2018

  Het immuunsysteem: zelfverdediging van je lichaam tegen ziekmakers

  Dit is er niet