Nieuws

 • portret marlies bongers

  Menstruatie nog altijd taboe op de werkvloer

  28-09-2022

  Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

 • alzheimer knuffelhormoon

  Knuffelhormoon kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij Alzheimer

  27-09-2022

  Oxytocine kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van de UM waarbij oxytocine werd toegediend aan muizen met Alzheimer gerelateerde problemen.

 • vrouw met armen om buik

  Herhaalde miskramen: een rol voor het immuunsysteem?

  15-09-2022

  1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben andere kenmerken in vrouwen met herhaalde miskramen.

 • drug repurposing picture

  Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan

  05-09-2022

  De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.

 • gezonder koken esther boudewijns

  Energietransitie voor iedereen? Een derde van de wereldbevolking kookt nog op open vuur

  16-06-2022

  In een nieuw onderzoek ontwikkelde PhD student Esther Boudewijns  twee praktische tools die de implementatie van schoner koken in lage lonenlanden moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden op 16 juni gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.

 • Dr. Willemijn Jansen wint talentprijs & €100.000 voor dementieonderzoek

  20-05-2022

  Dr. Willemijn Janssen heeft de Young Outstanding Research Award van Alzheimer Nederland gewonnen. 

 • borstkanker

  Onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen

  14-01-2022

  Als er sprake is van uitzaaiingen van borstkanker naar lymfeklieren in de oksel worden voorafgaand aan operatief verwijderen hiervan uitgebreide beeldvormende onderzoeken verricht en tumorkenmerken bepaald. Met in Maastricht UMC+ opgezet onderzoek wordt beoogd helder te krijgen in hoeverre voorafgaand aan de operatie een nauwkeurige uitspraak gedaan kan worden over eventuele reactie op chemotherapie.

 • Dokter met laptop controleert hartslag van patient

  Groen licht voor zorginnovatieprogramma LIME 2.0

  20-12-2021

  Provinciale Staten van Limburg hebben een tweede tranche subsidie van 2.040.000 euro toegekend aan het Kennis-As project LIME (LImburg MEet). LIME is het laagdrempelig en interdisciplinair kenniscentrum en innovatieplatform voor de zorg.

 • Lancering Transparantieovereenkomst Dierproeven

  02-11-2021

  15 organisaties die betrokken zijn bij dierproeven in Nederland hebben de Nederlandse Transparantieovereenkomst dierproeven ondertekend. De overeenkomst is opgesteld door Nederlandse onderzoekers in samenwerking met de European Animal Research Association en Stichting Informatie Dierproeven.

 • hartcellen

  Hartcellen kunnen zich wél herstellen, dankzij microRNAs

  01-09-2021

  Decennialang stond het voor wetenschappers en cardiologen vast: een stuk hartspier dat is afgestorven, bijvoorbeeld door een hartinfarct, groeit nooit meer terug. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Maastricht onder leiding van Prof. Leon de Windt toont nu aan dat, door te sleutelen aan microRNAs, de hartspiercellen wel degelijk weer kunnen worden ‘aangezet’ tot herstel. 

Abonneren op Nieuws