• portret marlies bongers

Menstruatie nog altijd taboe op de werkvloer

28-09-2022

Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

• alzheimer knuffelhormoon

Knuffelhormoon kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij Alzheimer

27-09-2022

Oxytocine kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van de UM waarbij oxytocine werd toegediend aan muizen met Alzheimer gerelateerde problemen.

• vrouw met armen om buik

Herhaalde miskramen: een rol voor het immuunsysteem?

15-09-2022

1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben andere kenmerken in vrouwen met herhaalde miskramen.

• drug repurposing picture

Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan

05-09-2022

De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.

• gezonder koken esther boudewijns

Energietransitie voor iedereen? Een derde van de wereldbevolking kookt nog op open vuur

16-06-2022

In een nieuw onderzoek ontwikkelde PhD student Esther Boudewijns  twee praktische tools die de implementatie van schoner koken in lage lonenlanden moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden op 16 juni gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.

• Dr. Willemijn Jansen wint talentprijs & €100.000 voor dementieonderzoek

20-05-2022

Dr. Willemijn Janssen heeft de Young Outstanding Research Award van Alzheimer Nederland gewonnen.

• borstkanker

Onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen

14-01-2022

Als er sprake is van uitzaaiingen van borstkanker naar lymfeklieren in de oksel worden voorafgaand aan operatief verwijderen hiervan uitgebreide beeldvormende onderzoeken verricht en tumorkenmerken bepaald. Met in Maastricht UMC+ opgezet onderzoek wordt beoogd helder te krijgen in hoeverre voorafgaand aan de operatie een nauwkeurige uitspraak gedaan kan worden over eventuele reactie op chemotherapie.

• Dokter met laptop controleert hartslag van patient

Groen licht voor zorginnovatieprogramma LIME 2.0

20-12-2021

Provinciale Staten van Limburg hebben een tweede tranche subsidie van 2.040.000 euro toegekend aan het Kennis-As project LIME (LImburg MEet). LIME is het laagdrempelig en interdisciplinair kenniscentrum en innovatieplatform voor de zorg.

• Lancering Transparantieovereenkomst Dierproeven

02-11-2021

15 organisaties die betrokken zijn bij dierproeven in Nederland hebben de Nederlandse Transparantieovereenkomst dierproeven ondertekend. De overeenkomst is opgesteld door Nederlandse onderzoekers in samenwerking met de European Animal Research Association en Stichting Informatie Dierproeven.

• hartcellen

Hartcellen kunnen zich wél herstellen, dankzij microRNAs

01-09-2021

Decennialang stond het voor wetenschappers en cardiologen vast: een stuk hartspier dat is afgestorven, bijvoorbeeld door een hartinfarct, groeit nooit meer terug. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Maastricht onder leiding van Prof. Leon de Windt toont nu aan dat, door te sleutelen aan microRNAs, de hartspiercellen wel degelijk weer kunnen worden ‘aangezet’ tot herstel.