Nieuws

 • Prestigieuze Europese subsidie voor veelbelovende onderzoekers UM

  25-11-2022

  Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.

 • Keuzegids Universiteiten 2023: zes bachelorstudies UM Topopleiding

  24-11-2022

  Acht van de in totaal 23 beoordeelde bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn uitgeroepen tot de beste van het land. Zes Maastrichtse opleidingen zijn bovendien beloond met het kwaliteitszegel Topopleiding. Een en ander blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023.

 • cigarette smoke

  Sigaretten sinds 2010 even betaalbaar ondanks verhogingen tabaksaccijns

  22-11-2022

  De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.

 • Energietransitie in grensregio’s ernstig gehinderd door gebrek aan afstemming

  18-11-2022

  Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.

 • wetenschapveilig

  Landelijk platform voor bedreigde wetenschappers

  07-11-2022

  De Universiteiten van Nederland, NWO en KNAW lanceren het platform WetenschapVeilig. Het primaire doel van WetenschapVeilig is om wetenschappers die te maken hebben met bedreiging of agressie, zo snel mogelijk bij de juiste hulp binnen hun instelling te krijgen. 

 • AMICARE: grensoverschrijdend onderzoek naar relatie hartfalen en nierfalen

  21-10-2022

  In Aken is gisteren AMICARE geopend. In dit onderzoeksinstituut werken onderzoekers van Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht en RWTH Aachen University samen om de relatie tussen problemen aan hart en vaten én nierziekten te ontrafelen.

 • Unhappy youth

  Grootste onderzoek ooit ten behoeve van Europese jongeren met mentale gezondheidsproblemen van start

  10-10-2022

  Vandaag, op World Mental Health Day, gaat het grootste onderzoek ooit van start naar de ontwikkeling van de geestelijke gezondheid van jongeren in Europa. Hoogleraar Bart Rutten van de Universiteit Maastricht coördineert de studie, waaraan maar liefst 17 instellingen in negen Europese landen en Australië meedoen. De Europese Commissie heeft 9,7 miljoen euro uitgetrokken voor het project.

 • Rokende man

  Mentholrokers stoppen vaker met roken na Europees verbod op mentholtabak

  27-09-2022

  Dankzij het Europese verbod op sigaretten en shag met mentholsmaak van mei 2020 zijn er meer mentholrokers gestopt met roken dan niet-mentholrokers. Ook deden zij vaker een stoppoging. Tegelijkertijd geeft een derde van de mentholrokers aan dat zij na het Europese verbod toch nog altijd mentholsigaretten roken.

 • alzheimer knuffelhormoon

  Knuffelhormoon kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij Alzheimer

  27-09-2022

  Oxytocine kan mogelijk het geheugen ondersteunen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van de UM waarbij oxytocine werd toegediend aan muizen met Alzheimer gerelateerde problemen.

 • Met een joint op autorijden: kan dat?

  31-08-2022

  De International Council on Alcohol, Drugs & Traffic Safety (ICADTS) heeft nieuwe richtlijnen vrijgegeven die een samenvatting geven van het meest recente onderzoek over rijden onder invloed van cannabis.

Abonneren op Nieuws