• Zijn mooie mensen succesvoller? We geloven van wel.

22-07-2022

Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan waarom vrouwen kiezen voor cosmetische chirurgie en de bijbehorende fysieke en psychologische risico's negeren. Verrassend genoeg is dat meestal niet omdat ze onzeker zijn over hun uiterlijk, maar omdat ze geloven dat ‘mooi’ zijn hen succesvoller en gelukkiger maakt.

• gezonder koken esther boudewijns

Energietransitie voor iedereen? Een derde van de wereldbevolking kookt nog op open vuur

16-06-2022

In een nieuw onderzoek ontwikkelde PhD student Esther Boudewijns  twee praktische tools die de implementatie van schoner koken in lage lonenlanden moeten verbeteren. De resultaten van het onderzoek worden op 16 juni gepubliceerd in The Lancet Planetary Health.

• Zorgprofessionals aan Zet

10-06-2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 2,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project ‘Zorgprofessionals aan Zet' van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en beroepsverenigingen Verenso en V&VN.

• borstkanker

Onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen

14-01-2022

Als er sprake is van uitzaaiingen van borstkanker naar lymfeklieren in de oksel worden voorafgaand aan operatief verwijderen hiervan uitgebreide beeldvormende onderzoeken verricht en tumorkenmerken bepaald. Met in Maastricht UMC+ opgezet onderzoek wordt beoogd helder te krijgen in hoeverre voorafgaand aan de operatie een nauwkeurige uitspraak gedaan kan worden over eventuele reactie op chemotherapie.

• item

Thuiswerken pakt zonder aanpassing van regels zeer nadelig uit voor grensarbeider

19-11-2021

Zonder aanpassing van EU-regels en belastingverdragen moeten grensarbeiders straks voor thuiswerk belasting betalen in hun woonland, maar voor uren op kantoor in het werkland. Nu vanuit huis werken dankzij corona vaak geen keuze is, hebben de overheden in Nederland, Duitsland en België besloten dat tot eind 2021 een uitzondering geldt voor grensarbeiders. Maar voor de periode na 1 januari 2022 is op dit moment nog niets geregeld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van het aan de Universiteit Maastricht verbonden kennisinstituut ITEM.

• sexual violence

UM ondertekent manifest Let’s talk about Yes van Amnesty

03-11-2021

De Universiteit Maastricht (UM) heeft op 3 november het manifest Let’s talk about Yes van Amnesty International ondertekend. Daarmee zet de UM in op intensivering van activiteiten tegen seksueel geweld. De UM zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met partijen met eigen expertise, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, zoals GGD/Centrum Seksueel Geweld, politie en gemeente.

• Ron Heeren gekozen als nieuw lid KNAW

28-04-2021

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof. dr. Ron Heeren gekozen als lid. Heeren is universiteitshoogleraar Moleculaire Beeldvorming aan de Universiteit Maastricht (UM) en wetenschappelijk directeur van het MultiModal Molecular Imaging institute (M4I).

• Twee Vici-beurzen voor Maastrichtse onderzoekers

14-04-2021

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben elk een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zowel prof. dr. Chantal Nederkoorn (Faculty of Psychology and Neuroscience) als prof. dr. Lorenzo Moroni (MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine) zullen deze beurzen de komende vijf jaar gebruiken om onderzoek te doen én hun eigen onderzoeksgroepen op te bouwen of uit te breiden.

• Pillen in de vorm van een DNA spiraal