• Rubicon grant Zvezda Vankova
  • Habsburg

Maastrichtse rechtshistoricus presenteert opzienbarend archiefstuk

24-05-2019

Het Engelse ontdekkingsschip Edward Bonaventura ‘werd bij terugkomst in 1554 door Vlamingen beroofd’. Historici Remco van Rhee en Louis Sicking ontdekten de details over deze beroving in Zeeuwse archieven.

• anouk_bollen_l1_avondgasten

Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

21-11-2018

Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

• ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

15-11-2018

De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

• pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

15-11-2018

Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

• Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

12-11-2018

Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.

• verzoek-30procentregeling.png

30%-regeling krijgt alsnog overgangsrecht

08-11-2018

In de nota van wijziging Belastingplan 2019 heeft de staatssecretaris van financiën aangekondigd dat de verkorting van de 30% regeling van 8 naar 5 jaar alsnog een periode met overgangsrecht krijgt. De nieuwe duur van de regeling hangt af van de huidige einddatum.

• pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

Eerste stap in B-solutions project afgerond

30-10-2018

Een eerste document is gepubliceerd in het kader van het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen". Het doel van het project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als lead applicant en uitgevoerd door Expertisecentrum ITEM, is het ontwikkelen van roadmaps en factsheets gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende mobiliteit door het verbeteren van erkenning.

• Technasia partnership agreement

Technisch voortgezet onderwijs Limburg en Universiteit Maastricht werken aan betere aansluiting

01-10-2018

Op 1 oktober tekenden Stichting Technasium en UM een samenwerkingsconvenant met negen technasia in Limburg.

• Samenwerking MUMC+/ITEM Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum

27-09-2018

Het MUMC+ werkt samen met partijen in de Euregio Maas-Rijn aan de oprichting van een Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum. Dit proces leidt tot een groot aantal vraagstukken. Een daarvan heeft betrekking op de opleiding en training van kinderchirurgen in Nederland, België en Duitsland en op hun mobiliteit tussen de drie landen. ITEM doet hier in opdracht van het MUMC+ onderzoek naar.