• Remco van Rhee en de Barentszee_

Habsburgs onderonsje om zeerovers van Engelse Noordkaap-expeditie te veroordelen

06-06-2019

Richard Chancellor, de Engelse Willem Barentsz, ontdekte tijdens de eerste Engelse expeditie de Noordkaap. Maar het schip Edward Bonaventura ‘werd bij terugkomst in 1554 door Vlamingen beroofd’. Historici Remco van Rhee en Louis Sicking ontdekten de details over deze beroving in Zeeuwse archieven.

• Law_um_team_moot_court international_migration2019.jpg

Team Law (UM) bereikt halve finale International Migration and Refugee Law Moot Court Competition

28-05-2019

Het team van de UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid behaalde de halve finale van de International Migration and Refugee Law Moot Court Competition. Een prachtig resultaat in een zeer uitdagende competitie.

• Maja_brkan news interview

Maja Brkan in het nieuws

27-05-2019

Maja Brkan was onlangs te zien op Sloveense nationale TV voor het programma 'Slovenia and Europe'.

• s

Zuid-Limburg: grenzen remmen de regio af

27-05-2019

Naar aanleiding van De Atlas voor Gemeenten 2019   werd duidelijk dat Zuid-Limburg potentie heeft. Niet zomaar potentie, maar zelfs het vermogen heeft om uit te groeien tot “een topregio met een van de grootste (EU) regionale economieën van Nederland”. Zo luidt een passage uit de onlangs verschenen samenwerkingsagenda Zuid-Limburg . Afgelopen vrijdag werd ITEM promovendus Stefan Bemelmans geïnterviewd door RTV Limburg over mogelijke grensbarrières die Zuid-Limburg van groei zouden kunnen weerhouden.

• /

Advocaat-Generaal van HvJ-EU is voor Nederlandse sociale voorzieningen bij Duitse mini-jobs

27-05-2019

De Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie (hierna: A-G) E. Sharpston is tot de conclusie gekomen dat Nederlandse grensarbeiders woonachtig in Nederland en werkzaam in zogeheten mini-jobs in Duitsland, toch in Nederland recht hebben op AOW en kinderbijslag.

• Habsburg

Maastrichtse rechtshistoricus presenteert opzienbarend archiefstuk

24-05-2019

Het Engelse ontdekkingsschip Edward Bonaventura ‘werd bij terugkomst in 1554 door Vlamingen beroofd’. Historici Remco van Rhee en Louis Sicking ontdekten de details over deze beroving in Zeeuwse archieven.

• Scriptieprijs 2019 jury-en-mevrouw-croes

Valérie Beulen wint de Stichting Beer impuls scriptieprijs 2019

17-05-2019

Op 14 mei 2019 reikte de jury van Stichting Beer impuls de scriptieprijs 2019 uit aan auteur Valérie Beulen en de winnende vakgroep, Maastricht University. Deze prijs kreeg zij voor haar ingezonden scriptie ‘De Hoge Raad en het beschermingsbereik voor particuliere medebezitters van gebrekkige roerende zaken: the damage lies where it falls’.

• Grensoverschrijdende samenwerking een ‘must’

16-05-2019

Aan de vooravond van de Dag van Europa, ter viering van de bewustwording en samenwerking in Europa, ondertekenden ITEM (UM) en UHasselt hun samenwerkingsconvenant.

• ..

ITEM en UHasselt doen samen grensoverschrijdend onderzoek

07-05-2019

Op 8 mei ondertekenen het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van de Universiteit Maastricht (UM) en de UHasselt  in aanwezigheid van de gouverneurs van de Provincies Belgisch en Nederlands Limburg een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van grensoverschrijdend onderzoek.

• jacques

Jacques Michel Bloi gestart bij ITEM als adviseur externe betrekkingen

06-05-2019

Kandidaat voor de Europese verkiezingen, Jacques Michel Bloi is gestart als adviseur externe betrekkingen bij Expertisecentrum ITEM van Universiteit Maastricht. Jacques Michel Bloi zal zich gaan inzetten als vertegenwoordiger van ITEM om derhalve een link te formeren tussen wetenschap, politiek en beleid. Hierbij zal voornamelijk de focus liggen op de Duitse contacten.