• marjon

Lange weg te gaan voor fiscale oplossingen bij grensoverschrijdende arbeid

21-12-2018

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende maatregelen zijn genomen om problemen bij grensoverschrijdende arbeid op te lossen, is harmonisatie van fiscaliteit en sociale zekerheid tussen landen nog steeds een brug te ver. Dat stelt prof. dr. Marjon Weerepas in haar oratie getiteld ‘Grenswerkers: coördineren, niet omdat het niet kan, maar omdat het moet?’. Hiermee aanvaardde zij op 21 december het ambt van bijzonder hoogleraar Fiscale Aspecten van Grensoverschrijdende Arbeid aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.

• Harry Potter

Op zoek naar toverspreuken in Harry Potter

19-07-2017

Hoeveel toverspreuken gebruiken de personages in de zeven Harry Potter-boeken? Dat wilden Mortiz Haine en Markus Dienstknecht, masterstudenten Data Science for Decision Making, onderzoeken ter ere van het twintigjarige jubileum van Harry Potter. Om hun vraag te beantwoorden maakten ze gebruik van text mining.

• Alessandra Silva

Op de bres voor cultureel erfgoed in oorlogsgebied

06-06-2017

The destruction of cultural property by the Islamic State in Mosul and Palmyra: is International Law the answer?’, is the title of Alessandra Silva’s bachelor’s thesis. During the Dies celebration last February, the 23-year-old Italian received the thesis prize, as one of seventeen winners, for the best bachelor's thesis in 2016.

• ITEM start haalbaarheidsstudie ‘grensregionale beroepenkaart’

27-10-2016

Een van de obstakels uit de Grenseffectenrapportage 2016 is de erkenning van beroepskwalificaties. ITEM kondigt daarom aan een haalbaarheidsstudie te gaan uitvoeren naar een “grensregionale beroepenkaart”. De uiteindelijke “grensregionale beroepenkaart” kan een instrument zijn om erkenningsprocedures speciaal voor grensregio’s te versnellen en vereenvoudigen.

• Grenseffectenrapportage samenvatting Vera van Vliet

ITEM maakt effecten voor grensregio’s bekend in eerste Grenseffectenrapportage

26-10-2016

Het in 2015 opgerichte Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM heeft als belangrijke doelstelling de effecten van wet- en regelgeving voor grensregio’s in kaart te brengen. Derhalve startte ITEM in 2016 met haar grenseffectenbeoordeling. De resultaten van deze beoordeling worden nu bekendgemaakt in de Grenseffectenrapportage 2016 en maken duidelijk dat er nog veel belemmeringen bestaan op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit.

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

ITEM is begonnen met een verkennende studie, die officieel van start zal gaan in 2017, aangaande inzicht in de beslissing van internationale migranten om hetzij in de Euregio Maas-Rijn (EMR) te blijven dan wel om ze te verlaten.

25-08-2016

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is begonnen met het voorbereidende werk voor het aankomende doctoraatsonderzoeksproject getiteld “Inzicht in de beslissing van internationale migranten om de Euregio te verlaten dan wel om er te blijven” dat van start zal gaan in 2017.

• Niels Philipsen

Bijzonder hoogleraar ‘Shifts in Private and Public Regulation’

17-06-2016

Benoeming Niels Philipsen tot Bijzonder hoogleraar ‘Shifts in Private and Public Regulation’ aan de Erasmus School of Law.