• Genetische modificatie
  • Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)

• World Cancer Day

Protonentherapie: op zoek naar het ‘hoe?’

04-02-2019

In Maastricht begint MAASTRO clinic dit jaar met protonentherapie; de nieuwe veelbelovende bestralingsvorm in de behandeling van kanker. Het ‘wat en waarom’ is geen vraag meer. Bestraling met protonen in plaats van met fotonen kan voor sommige vormen van kanker veel verschil maken. De grootste vraag draait om het ‘hoe’.

• vitrojet

Vitrojet, onmisbaar voor de elektronenmicroscoop

02-11-2018

Met cryo-elektronenmicroscopie kunnen wetenschappers in cellen tot op molecuulniveau kijken. Een revolutie die het mogelijk maakt om de precieze samenstelling van de vele duizenden eiwitten te analyseren. En misschien wel de geheimen blootlegt van het ontstaan van ziektes als Alzheimer of tbc.

• Universiteit Maastricht belangrijke spil in nationaal microscopieonderzoek

12-04-2018

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) kent ruim 17 miljoen euro subsidie toe aan het verder ontwikkelen van een Nederlands netwerk voor elektronenmicroscopie (NEMI). Bijna 5 miljoen daarvan is bestemd voor de UM. Vanuit Maastricht is het instituut M4I van universiteitshoogleraren Ron Heeren (massaspectrometrie) en Peter Peters (cryo-elektronenmicroscopie) namelijk een van de initiatiefnemers van NEMI.

• Harry Potter

Op zoek naar toverspreuken in Harry Potter

19-07-2017

Hoeveel toverspreuken gebruiken de personages in de zeven Harry Potter-boeken? Dat wilden Mortiz Haine en Markus Dienstknecht, masterstudenten Data Science for Decision Making, onderzoeken ter ere van het twintigjarige jubileum van Harry Potter. Om hun vraag te beantwoorden maakten ze gebruik van text mining.

• Food Innovation Awards

Studenten Campus Venlo naar finale Europese voedingswedstrijd

08-06-2017

De drie studententeams van de master Health Food Innovation Management (Campus Venlo) die een aantal weken geleden de voorrondes al domineerden, hebben de eerste, tweede én derde plaats in de wacht gesleept in de halve finale van de Ecotrophelia voedingswedstrijd.

• picture of Africa

‘Longontsteking in Afrika nog steeds de grootste killer’

10-11-2016

Twaalf november is het Wereld Longontstekingsdag. Camielle Noordam is gepromoveerd op een onderzoek naar longontsteking bij kinderen in Afrika.