• Eerste twee TEFAF Fellowships toegekend

24-05-2019

Dit jaar zijn voor het eerst twee TEFAF Fellowships toegekend aan PhD studenten van GROW (School voor Oncologie en Ontwikkelingsbiologie in Maastricht UMC+). Femke Ehlers en Nicky Beelen krijgen de kans om een deel van hun onderzoek uit te voeren in het gerenommeerde lab van de TEFAF Honorary Chair, Professor dr. Lisa Coussens in Oregon Health and Science University Knight Cancer Center.

• Genetische modificatie

Groenten en fruit immuun helpen maken voor plantenziekten

29-03-2019

Een mooie stap op weg naar duurzame landbouw.

• Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)

• marjon

Lange weg te gaan voor fiscale oplossingen bij grensoverschrijdende arbeid

21-12-2018

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende maatregelen zijn genomen om problemen bij grensoverschrijdende arbeid op te lossen, is harmonisatie van fiscaliteit en sociale zekerheid tussen landen nog steeds een brug te ver. Dat stelt prof. dr. Marjon Weerepas in haar oratie getiteld ‘Grenswerkers: coördineren, niet omdat het niet kan, maar omdat het moet?’. Hiermee aanvaardde zij op 21 december het ambt van bijzonder hoogleraar Fiscale Aspecten van Grensoverschrijdende Arbeid aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.

• anouk_bollen_l1_avondgasten

Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

21-11-2018

Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

• item-benelux_workshop_erkenning_kwalificaties_15112018.jpg

Succesvolle ITEM-Benelux Workshop over Kwalificatie-erkenning in Europa

20-11-2018

Op 15 november 2018 vond een ITEM-Benelux Workshop over erkenning van kwalificaties plaatsplaats bij het Benelux Secretariaat-Generaal in Brussel. De workshop bracht verschillende stakeholders op het regionale, nationale en Europese niveau samen.

• pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

15-11-2018

Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

• ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

15-11-2018

De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

• Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

12-11-2018

Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.

• ALDE Matthijs van Miltenburg - 18-10-18 ITEM - Martin Unfried

ITEM neemt deel aan Expertpanel over grensoverschrijdend mechanisme

12-11-2018

Op uitnodiging van rapporteur Matthijs van Miltenburg was Martin Unfried van Expertisecentrum ITEM aanwezig bij het expertpanel inzake het grensoverschrijdend mechanisme georganiseerd door de ALDE-Fractie op 18 oktober 2018.