• Genetische modificatie
  • Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)

• vitrojet

Vitrojet, onmisbaar voor de elektronenmicroscoop

02-11-2018

Met cryo-elektronenmicroscopie kunnen wetenschappers in cellen tot op molecuulniveau kijken. Een revolutie die het mogelijk maakt om de precieze samenstelling van de vele duizenden eiwitten te analyseren. En misschien wel de geheimen blootlegt van het ontstaan van ziektes als Alzheimer of tbc.

• Universiteit Maastricht belangrijke spil in nationaal microscopieonderzoek

12-04-2018

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) kent ruim 17 miljoen euro subsidie toe aan het verder ontwikkelen van een Nederlands netwerk voor elektronenmicroscopie (NEMI). Bijna 5 miljoen daarvan is bestemd voor de UM. Vanuit Maastricht is het instituut M4I van universiteitshoogleraren Ron Heeren (massaspectrometrie) en Peter Peters (cryo-elektronenmicroscopie) namelijk een van de initiatiefnemers van NEMI.

• HRH Princess Margriet and the Advisory Board Global Health

UM verwelkomt HKH Prinses Margriet

17-10-2017

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet heeft op 16 oktober deelgenomen aan de jaarlijkse vergadering van de Advisory Board Global Health. Deze internationale adviesraad voor de masteropleidingen Global Health aan UM en aan McMaster University Canada komt elk jaar samen, alternerend tussen Maastricht/Nederland en Canada.

• Harry Potter

Op zoek naar toverspreuken in Harry Potter

19-07-2017

Hoeveel toverspreuken gebruiken de personages in de zeven Harry Potter-boeken? Dat wilden Mortiz Haine en Markus Dienstknecht, masterstudenten Data Science for Decision Making, onderzoeken ter ere van het twintigjarige jubileum van Harry Potter. Om hun vraag te beantwoorden maakten ze gebruik van text mining.

• Rusprix Award voor Double Degree master UM en Tomsk State University

20-06-2016

Het TOMA (Tomsk-Maastricht) Double Degree Master Program (DDP) van de Universiteit Maastricht en Tomsk State University (TSU, Rusland) heeft de ‘Rusprix Award’ gewonnen.

• Obesitas vergroot risico op longontsteking

30-03-2016

Mensen met obesitas hebben een grotere kans op longinfecties. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Niki Ubags van het Maastricht UMC+.

• Universiteit Maastricht participeert in twee projecten op het gebied van Data Science en Knowledge Engineering

03-03-2016

Begin dit jaar zijn twee nieuwe grootschalige onderzoeksprojecten van start gegaan binnen het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) van de Universiteit Maastricht.

• Helft van alle Dekkerbeurzen Hartstichting naar Maastrichtse onderzoekers

16-01-2016

Twaalf talentvolle wetenschappers hebben een onderzoeksbeurs van de Hartstichting ontvangen. Zes daarvan gaan naar onderzoekers verbonden aan het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht.