• Cheese and milk vitamin b12
  • Nierweefsel
  • Eiwit en inspanning stimuleren nachtelijke spieropbouw

06-12-2018

Een ziekenhuisopname van vijf dagen leidt al tot aanzienlijk spiermassaverlies.

• lightbulb

Hoe het juiste licht bespaart op je stookkosten

30-11-2018

Intensiteit en kleur van verlichting hebben invloed op de hoogte van stookkosten. Bovendien draagt het juiste licht bij aan een gezonder binnenklimaat in (kantoor)gebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Marije te Kulve, waarop zij deze week promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM).

• Zorg over de grens nog niet vanzelfsprekend

19-10-2018

Internationale samenwerking in de zorg is, zelfs in grensregio’s, niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Uniklinik RWTH Aachen.

• Technasia partnership agreement

Technisch voortgezet onderwijs Limburg en Universiteit Maastricht werken aan betere aansluiting

01-10-2018

Op 1 oktober tekenden Stichting Technasium en UM een samenwerkingsconvenant met negen technasia in Limburg.

• Feature

VDMA/Paul Schlack prijs

27-09-2018

AMIBM post-doc dr. Benjamin Weise heeft twee PhD-awards gekregen voor zijn baanbrekende werk aan de implementatie van grafeen in een nieuwe generatie textiel: ten eerste werd de Paul Schlack Man-Made Fiber Award 2018 aan dr. Weise toegekend tijdens de openingsceremonie van de jaarlijkse Global Fiber Convention (GFC) in Dornbirn, Oostenrijk, dat van 13-15 september plaatsvond.

• Chest pain

Pijn op de borst: wel of niet doorverwijzen?

31-07-2018

Kan het doorverwijzen van patiënten met pijn op de borst van de huisarts naar de cardioloog efficiënter? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Maastricht (UM) de komende tijd beantwoorden.

• Maastrichtse technologie maakt gelijktijdige beeldvorming en identificatie van lipiden mogelijk

24-05-2018

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en onderzoekers uit Denemarken en Duitsland hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om lipiden in lichamelijk weefsel heel nauwkeurig in beeld te brengen. Lipiden zijn essentiële bouwstenen van elke cel in ons lichaam en hebben grote diagnostische waarde voor allerlei ziekten, zoals kanker, beroerte en Alzheimer.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Modelembryo’s maken uit stamcellen in het lab

02-05-2018

Onderzoekers van het MERLN Institute en het Hubrecht Institute (KNAW) zijn erin geslaagd embryo-achtige structuren in het laboratorium op te kweken uit muizenstamcellen. Voor het eerst vertonen deze modelembryo’s zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. Deze volkomen nieuwe methode opent de deur naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Deze wetenschappelijke doorbraak is gepubliceerd in Nature.