• Mozambique

Zorg voor Beira

28-03-2019

Laten we ervoor zorgen dat het onderwijs in Mozambique voortgezet kan worden.

• Biobased sok

Sokken van plantaardige, duurzame polymeren

18-03-2019

Doel in hun onderzoek was het ontwikkelen van biobased composteerbare sokken van polymelkzuur (PLA), erkend als duurzaam en milieuvriendelijk en is een biologisch afbreekbaar en composteerbaar polymeer verkregen uit jaarlijks hernieuwbare bronnen.

• Nieuw BMC

Nieuwe fase in nieuwbouw proefdiervoorziening

17-03-2019

Wetenschappers werken continu aan nieuwe of betere medicijnen of behandelingen voor ziektes als kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten.

Math/Maastricht, een alternatieve stadsgids

13-03-2019

Wat hebben de Sint Servaasbasiliek, de berenkuil in het Aldenhofpark en de poort naar de universiteitsbibliotheek met elkaar gemeen? Ten eerste zijn het allemaal bijzondere plekken om te bezoeken, en ten tweede doen ze wetenschappers van de UM op een of andere manier aan hun wiskunde-gerelateerde onderzoek denken.

• Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)

• Rodebietensap beter voor voetballers dan voor wielrenners

22-02-2019

Nitraat, dat bijvoorbeeld in rodebietensap zit, heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral van een kortdurende, explosieve inspanning moeten hebben, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Financiering van vervolgonderzoek naar ontwikkeling van embryo's

20-02-2019

Met een schenking van bijna 2,7 miljoen euro van Stichting de Weijerhorst aan het Maastricht UMC+ wordt nieuw onderzoek gefinancierd naar de nog vrijwel onbekende kernprocessen tussen (stam)cellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder. Het research-programma wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

• ICT4Life

ICT-zorgoplossingen voor patiënten met de Ziekte van Alzheimer of Parkinson

19-02-2019

Als onderdeel van het Europese consortium ICT4Life ontwikkelden Dr. Stelios Asteriadis en zijn groep gepersonaliseerde zorgoplossingen voor patiënten met dementie.

• UM artikel vaakst gedownload

24-01-2019

Een artikel van Mayke van Dort, PhD van de Universiteit Maastricht, is in 2018 het vaakst gedownload in de categorie orthopedic magazines via de website van uitgeverij Springer, namelijk 43.000 keer.

• Ola Wróblewska

Receptenboek voor bioplastic uit suikerbiet

19-12-2018

Hoe kook je een suikerbiet zo, dat je er plastic uit krijgt? Die vraag beantwoordt Ola Wróblewska in haar dissertatie, waarmee ze gelijk ook de allereerste promovendus van Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials is.