Nieuws

  • Met groot verdriet heeft de Universiteit Maastricht kennisgenomen van het overlijden van Frans de Waal. Frans de Waal was in 2014 – 2015 de eerste bekleder van de Eugene Dubois leerstoel van de Universiteit Maastricht.

  • Falen is onderdeel van het leven, maar niet iets waar academici het snel over hebben.  In dit interview reflecteert Tullio Viola op de moeilijkheid om begrepen te worden door andersdenkenden. 

  • De nieuwe hoogleraar Plant Functional Genomics aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht, Wim Vriezen, streeft naar wetenschap met een broodnodige impact voor de maatschappij. Ondanks klimaatverandering moet de groeiende wereldbevolking immers blijven eten. 

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Filosofe Maud Oostindie van de Universiteit Maastricht is één van de nieuwe ‘Faces of Science’ die vandaag gepresenteerd werden door de KNAW. Via blogs en vlogs gaat zij laten zien hoe haar leven als beginnend wetenschapper eruitziet.

  • Hoax is het nieuwe boek van Jan-Willem van Prooijen. Hierin onderzoekt hij waarom complottheorieën in opkomst zijn en hoe ze democratie en sociale cohesie ondermijnen.

  • De Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) van de Universiteit Maastricht bestaat dit jaar 30 jaar. Vorige week kwamen studenten en medewerkers samen in de tuin van FASoS om het jubileumjaar van de faculteit af te trappen.

  • In de Heggenstraat in Maastricht runt alumna Natalia Westermann haar kleurrijke winkel ‘Dotnsquare’. Hier komen polkadots, pragmatiek, duurzaam sociaal ondernemen en liefde voor Limburg samen.

  • Falen is onderdeel van het leven, maar niet iets waar academici het snel over hebben. In dit interview bespreekt Vincent Lagendijk de moeilijkheden die hij ondervindt bij het zoeken naar een uitgever voor zijn manuscript. Waarom is dit proces zo ingewikkeld en is er licht aan het einde aan de tunnel...