• Anderhalvelijnszorg sterk alternatief voor ziekenhuiszorg

11-07-2019

Een aanzienlijke daling van de zorgkosten per patiënt, kortere wachttijden en daarnaast ook een toename van de tevredenheid bij patiënten zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. Dit zijn de belangrijkste opbrengsten van een jarenlange proef in Zuid-Limburg met een alternatief voor reguliere ziekenhuiszorg, de zogenoemde anderhalvelijnszorg.

• Miljoenensubsidie voor zelflerend model om risico op coronaire hartziekte te voorspellen op basis van big data

05-07-2019

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ ontvangen bijna twee miljoen euro subsidie van NWO voor de ontwikkeling van een zelflerende eHealth-toepassing ter preventie van coronaire hartziekten.

• BReIN - Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth

Twintig miljoen euro voor aanpak alzheimer via big data

13-05-2019

Provincie Limburg, het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht (UM) investeren gezamenlijk €20 miljoen in een nieuw onderzoeksinstituut, genaamd BReIN (Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth). Geestelijk vader van BReIN is de Maastrichtse hoogleraar Milieugezondheidkunde, prof. dr. Jos Kleinjans.

• Vestiging Brightlands Maastricht Health Campus in Life Sciences 'hot spot' Californië

01-05-2019

Brightlands Maastricht Health Campus heeft op maandag 29 april een vestiging geopend in de business accelerator van de Universiteit van Californië in Irvine aan de Amerikaanse westkust.

• Schatkamer klassieke muziek

26-03-2019

Op 29 en 30 maart organiseert het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) een bijzonder symposium in respectievelijk de St. Janskerk en het Conservatorium in Maastricht. Aanleiding voor het internationale symposium is de oratie van prof. dr. Peter Peters, bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek, op vrijdag 29 maart.

• Nieuw BMC

Nieuwe fase in nieuwbouw proefdiervoorziening

17-03-2019

Wetenschappers werken continu aan nieuwe of betere medicijnen of behandelingen voor ziektes als kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten.

• Oorsuizen te lijf met gedragstherapie

25-02-2019

In de nieuwe Europese behandelrichtlijn voor tinnitus is een aan de Universiteit Maastricht (UM) ontwikkelde therapie aangemerkt als de enige aan te bevelen behandeling. Het gaat om een cognitieve gedragstherapie die momenteel alleen door zorgcentra in Hoensbroek en Eindhoven wordt aangeboden.

• Rodebietensap beter voor voetballers dan voor wielrenners

22-02-2019

Nitraat, dat bijvoorbeeld in rodebietensap zit, heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral van een kortdurende, explosieve inspanning moeten hebben, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Financiering van vervolgonderzoek naar ontwikkeling van embryo's

20-02-2019

Met een schenking van bijna 2,7 miljoen euro van Stichting de Weijerhorst aan het Maastricht UMC+ wordt nieuw onderzoek gefinancierd naar de nog vrijwel onbekende kernprocessen tussen (stam)cellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder. Het research-programma wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

• Lab Koen Venema

Darmflora gezonder dankzij afvalstromen voedingsindustrie

13-02-2019

Reststromen uit de voedselverwerkende industrie zijn zeer geschikt om de darmflora van mensen met obesitas gezonder te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Carlota Bussolo de Souza, die woensdag op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM).