• Schatkamer klassieke muziek

26-03-2019

Op 29 en 30 maart organiseert het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) een bijzonder symposium in respectievelijk de St. Janskerk en het Conservatorium in Maastricht. Aanleiding voor het internationale symposium is de oratie van prof. dr. Peter Peters, bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek, op vrijdag 29 maart.

• Jemen SHE Collaborates

SHE Collaborates krijgt geld voor projecten in Jemen en Zuid-Soedan

14-01-2019

SHE Collaborates krijgt 225.000 euro van het Nuffic voor drie projecten in Jemen en Zuid-Soedan.

• Nierweefsel
  • Cheese and milk vitamin b12
  • lamp

Hoe het juiste licht bespaart op je stookkosten

30-11-2018

Intensiteit en kleur van verlichting hebben invloed op de hoogte van stookkosten. Bovendien draagt het juiste licht bij aan een gezonder binnenklimaat in (kantoor)gebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Marije te Kulve, waarop zij deze week promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM).

• Zorg over de grens nog niet vanzelfsprekend

19-10-2018

Internationale samenwerking in de zorg is, zelfs in grensregio’s, niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Uniklinik RWTH Aachen.

• Pijn op de borst

Pijn op de borst: wel of niet doorverwijzen?

31-07-2018

Kan het doorverwijzen van patiënten met pijn op de borst van de huisarts naar de cardioloog efficiënter? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Maastricht (UM) de komende tijd beantwoorden.

• Visiegroep Buurtalen

Manifest Buurtalen ‘Geef Frans en Duits ruimte in het onderwijs!’

14-05-2018

De Visiegroep Buurtalen heeft het manifest buurtalen opgesteld om beleidsmakers in het onderwijs ervan te doordringen hoe belangrijk goed onderwijs in de buurtalen Duits en Frans is. Sinds de lancering van het manifest op 31 januari 2018 komt het aantal ondertekeningen dichter bij het streefaantal van 10.000 ondertekenaars. De Visiegroep nodigt u uit om het Manifest te ondertekenen en met uw netwerk te delen.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Modelembryo’s maken uit stamcellen in het lab

02-05-2018

Onderzoekers van het MERLN Institute en het Hubrecht Institute (KNAW) zijn erin geslaagd embryo-achtige structuren in het laboratorium op te kweken uit muizenstamcellen. Voor het eerst vertonen deze modelembryo’s zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren. Deze volkomen nieuwe methode opent de deur naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Deze wetenschappelijke doorbraak is gepubliceerd in Nature.

• Baadjou

Het taboe rondom pijnklachten bij musici

31-01-2018

67% van de conservatoriumstudenten ondervindt klachten gerelateerd aan het veelvuldig musiceren (promotie Vera Baadjou)