Eredoctoren

Tijdens de Diesviering op 16 januari heeft de Universiteit Maastricht een eredoctoraat uitgereikt aan Frans Timmermans en oprichter van Wikipedia Jimmy Wales voor de uitzonderlijke bijdragen die zij, direct of indirect, hebben geleverd aan academisch onderwijs en onderzoek. Kersvers eurocommissaris Frans Timmermans wordt geprezen om zijn grote bijdragen aan zowel Europese als internationale relaties. De Amerikaan Jimmy Wales heeft met Wikipedia een voor iedereen toegankelijk platform opgericht, dat (in het bijzonder) voor studenten niet meer weg te denken is als oneindige bron van informatie. Michelle Craske (genomineerd door de Faculty of Psychology and Neuroscience) heeft een eredoctoraat ontvangen vanwege haar grote academische invloed op het gebied van klinische psychologie, en in het bijzonder experimentele psychopathologie. Wolfgang Wahlster (genomineerd door de Faculty of Humanities and Sciences) geldt als internationaal boegbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie en is daarmee een unieke bron van inspiratie voor het Department of Knowledge Engineering van de UM.

Frans Timmermans

Frans Timmermans (geboren in Maastricht) is sinds 1 november 2014 eurocommissaris en eerste vice-voorzitter van de commissie Juncker. Daarvoor was hij minister van Buitenlandse Zaken (november 2012-oktober 2014). Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht wil Frans Timmermans een eredoctoraat toekennen voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan zowel de Europese als internationale relaties: “Over de jaren heen heeft Frans Timmermans een nauwe band opgebouwd met de UM, zowel binnen het kader van de discussie over de toekomst van Europa, als de discussie rond mensenrechten. Timmermans heeft actief deelgenomen aan workshops, seminars en lezingen gegeven voor onze studenten.”

Voor meer informatie: Frans Timmermans - Eurocommissaris

Jimmy Wales

Jimmy Wales is een Amerikaanse internetondernemer en oprichter van de online encyclopedie Wikipedia. Dit zeer beroemde informatieplatform is opgericht in 2001 en is sindsdien uitgegroeid tot ’s werelds meest geraadpleegde online encyclopedie ooit. Wikipedia bevat meer dan 30 miljoen artikelen, beschikbaar in meerdere talen. Studentleden van de Universiteitsraad hebben Jimmy Wales genomineerd met de volgende motivatie: “Jimmy Wales heeft een platform opgericht dat het leven van studenten voor een groot deel heeft veranderd. Een studieomgeving zonder deze bron van informatie is niet meer voor te stellen. Hoewel je in artikelen, essays en andere stukken misschien niet direct refereert aan Wikipedia, vormt het platform altijd een uitstekend startpunt voor informatievergaring.”

Voor meer informatie: Jimmy Wales - oprichter Wikipedia

Michelle Craske

Michelle Craske, als hoogleraar Psychology, Psychiatry and Biobehavioral Sciences verbonden aan de University of California in Los Angeles (UCLA), is voorgedragen vanwege haar grote academische invloed op het gebied van klinische psychologie, en in het bijzonder experimentele psychopathologie. Ze doet onderzoek naar o.a. angststoornissen, depressie onder jongeren, genderverschillen in angstgevoelens en heeft hierover meerdere boeken geschreven. Craske is directeur van het Anxiety Disorders Research Center van UCLA.

Voor meer informatie: Michelle Craske

Wolfgang Wahlster

Wolfgang Wahlster, CEO en wetenschappelijk directeur van het German Research Center for Artificial Intelligence (DFKI) en hoogleraar Computer Science aan Saarland University (Saarbrücken, Duitsland), geldt als internationaal boegbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie. “Wolfgang Wahlster heeft, met het opzetten van DFKI, laten zien hoe je op een succesvolle manier onderzoek, onderwijs en technologische toepassingen van kunstmatige intelligentie met elkaar integreert, wat hem een unieke bron van inspiratie maakt voor het Department of Knowledge Engineering van de UM.”

Voor meer informatie: Wolfgang Wahlster