Gelijke zorg voor iedereen? Ongeziene discriminatie in de gezondheidszorg

Studium Generale | Lezing

Wat als je niet de zorg krijgt die je hoort te krijgen omdat je er anders uitziet dan gemiddeld? Of als je je werk in de zorg niet goed kunt uitvoeren omdat je door patiënten wordt geweigerd, en je werkgever daar te weinig oog voor heeft? In de dagelijkse praktijk komen discriminatie en uitsluiting van patiënten en zorgmedewerkers op basis van kleur of afkomst op grote schaal voor. En doorgaans blijft het onder de radar. Als er een melding wordt gedaan gebeurt er vaak te weinig mee binnen de zorgsector, omdat het ontbreekt aan inzicht en protocollen om goed met discriminatie om te gaan. 
Met als gevolg dat mensen het niet meer melden en discriminatie langzaam wordt genormaliseerd doordat slachtoffers gaan denken: het hoort er blijkbaar bij. Ondertussen wordt onze beroepsbevolking – en ook de zorgsector – steeds diverser. En het probleem groter.
De gevolgen ook: geïnstitutionaliseerde discriminatie kan leiden tot verslechtering van kwaliteit van leven, carrièreproblemen, burn-out, eenzaamheid en een verlies aan inkomen of werk. Wat nu? In deze lezing legt expert Sarita Bajnath uit wat geïnstitutionaliseerde discriminatie binnen de zorg is en welke vormen het kent. Daarnaast geeft ze handvatten om deze vorm van discriminatie bespreekbaar te maken én tegen te gaan.

Over de spreker
Sarita Bajnath, diversiteitsexpert en inclusiviteitstrainer

Lees ook