SURF stimuleringsregeling voor open en online onderwijs

Aanvulling op eerste aankondiging van oproep voor project proposals voor de stimuleringsregeling voor open en online onderwijs. De stimuleringsregeling beoogt bij te dragen aan de kwaliteit, toegankelijkheid en efficiëntie van het hoger onderwijs en het vergroten van studiesucces, door middel van open en online educatie.

Dit jaar is het programma verdeeld in twee pijlers:

  • Open onderwijs: dit jaar wordt open educatie expliciet gecombineerd met het thema van peer feedback en assessment. 
  • Open leermaterialen: waarvoor samenwerking met ten minste een ander hogere onderwijsinstelling noodzakelijk is.

Een bedrag van €550.000 euro is beschikbaar voor elke pijler. Afhankelijk van de pijler die past bij je proposal, zal de contributie vanuit OCW ofwel maximaal €100.000 (pijler 1) of maximaal €175.000 (pijler 2) per project zijn. Dit bedrag zal worden gematcht door het instituut met ten minste een gelijk bedrag vanuit eigen fonds (dit kan in-kind zijn). SURF biedt begeleiding van de projecten, kennis uitwisseling en communicatie.

De deadline voor inzending voor beide pijlers is 15 december.

Belangrijke data

Op 18 september organiseert SURF twee (verschillende) informatie sessies in Utrecht over het de stimuleringsregeling. Deze kunnen ook via live-stream worden bijgewoond. 

  • 10.00-12.00 in de context van open leermaterialen.
  • 13.00-15.00 in de context van online onderwijs

Verbonden aan de beide thema’s zullen twee aparte seminars plaatsvinden: 

  • Seminar Open leermaterialen in vakcommunity’s – 21 september 2017
  • Seminar peer feedback en peer assessment in online onderwijs – 9 oktober 2017

SURFnet biedt daarnaast twee extra workshops aan om instituten te ondersteunen in hun voorbereiding van een inzending (gecombineerd voor beide pijlers): 

  • Deel 1: ‘Van idee naar plan’ – 13 oktober 2017 
  • Deel 2: ‘Van plan naar projectvoorstel’ – 2 november 2017

Mocht je een voorstel willen indienen, stuur dan voor 17 november een mail met daarin een compleet projectvoorstel, inclusief een letter of intent en een budget (waarbij je gebruik maakt van de formats van SURF die beschikbaar zijn vanaf 1 september) naar subsidieadviseurs-bu@maastrichtuniversity.nl.

Het CvB zal het voorstel bekijken en de letter of intent zal worden getekend en naar je worden gestuurd – met eventueel door te voeren aanpassingen – voor 8 december.

Voorstellen kunnen worden ingediend bij SURF (via email) tot 15 december, inclusief de brief naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een activiteitenplan, budget en een letter of intent van het CvB (gebruik de voorgeschreven formats!). Op 1 mei 2018 zal de Minister van OCW een besluit nemen over het toekennen van de subsidie.

Meer informatie? 
Meer informatie kun je vinden op beide websites. De website bevat voorbeelden van lopende projecten en een toolbox voor deelnemers.

Voorbeelden van gehonoreerde UM projecten tot nu toe: 

  • Topic Oriented Open Learning (TOOL) platform anatomie (2015)
  • WE-Mediate: an online course developed to enhance 21st century skills through mediation (2016) 
  • Leading to success: Smart choices-Smart tools (2017)

Neem contact op met je subsidieadviseur wanneer je overweegt een voorstel in te dienen (zij zullen de interne UM procedure sturen naar een letter of intent).