Gezondheidsrecht
Full course description
In het blok Gezondheidsrecht komen verschillende (kern)onderdelen van het Gezondheidsrecht aan de orde.
Na een introductie in het Gezondheidsrecht, waarbij onder andere de belangrijke rol van grondrechten wordt belicht, richt de aandacht zich op het thema ‘gezondheidsbescherming en -bevordering’. Gekeken wordt naar de preventie van overdraagbare ziekten, zoals griep, mazelen en Covid-19. Juridische aspecten van niet-overdraagbare aandoeningen, zoals (morbide) obesitas, vormen eveneens een - actueel - onderwerp van bespreking
Een volgend onderdeel van het blok is de kwaliteit van de gezondheidszorg. Belangrijke publiekrechtelijke wetgeving, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), staat in dit onderdeel centraal. Daarnaast neemt zelfregulering een plaats in. Beroepscodes, richtlijnen, protocollen en dergelijke hebben in de gezondheidszorg een eigen, normerende rol. Bij recente ontwikkelingen rond deze gezondheidsrechtelijke wet- en regelgeving wordt, met het oog op het belang daarvan voor de (rechts)praktijk, tijdens het onderwijs met regelmaat stilgestaan.
Aspecten van kwaliteit van zorg worden ook vanuit privaatrechtelijk perspectief bezien. De regeling van de geneeskundige behandelingsovereenkomst in afd. 7.7.5 BW, met bepalingen over onder andere goed hulpverlenerschap, informatieverstrekking aan de patiënt en het medisch beroepsgeheim, wordt uitgebreid besproken. Dilemma’s, met mogelijkheden voor discussie, komen daarbij mede aan bod. Denk aan de vraag in hoeverre het beroepsgeheim van een arts vatbaar is voor (wettelijke) beperking daarvan.
Naast het materiële recht omvat het blok een onderdeel dat gewijd is aan rechtshandhaving. Dat biedt de mogelijkheid diepergaand in te gaan op het klachtrecht in de gezondheidszorg en het functioneren van het tuchtrecht. Ook hier is oog voor recente vraagstukken en ontwikkelingen. Een voorbeeld vormt het, in de medische en juridische literatuur bekritiseerde, functioneren van het tuchtrecht.
Bij de genoemde onderwerpen vindt vanuit het algemene gezondheidsrecht steeds een toespitsing plaats op de bedrijfsgezondheidszorg en de verzekeringsgeneeskunde. Dit maakt het mogelijk om een goed inzicht te verwerven in (praktijk)kwesties met zowel een arbeids- en sociaal verzekeringsrechtelijke als een gezondheidsrechtelijke component. In hoeverre kan een werkgever een werknemer bijvoorbeeld verplichten tot ‘gezond’ gedrag, zoals sportbeoefening, met het oog op duurzame inzetbaarheid? En welke bijzonderheden kent het beroepsgeheim van de bedrijfs- en de verzekeringsarts, in het spanningsveld van de belangen die spelen in de (rechts)verhouding tussen de werkgever, werknemer, re-integratiebedrijf en ander betrokkenen?
In het blok Verdieping gezondheidsrecht in blokperiode 5 ligt het accent bij ‘goed bestuur’ van zorginstellingen (het functioneren van de raad van bestuur, raad van toezicht en cliëntenraad), de rechtspositie van medisch specialisten die werkzaam zijn in ziekenhuizen en het zorgverzekeringsrecht. Dit laatste onderwerp wordt mede in Europeesrechtelijke context belicht.
Course objectives
Het verwerven van kennis van, en inzicht in, het systeem en de inhoud van het Gezondheidsrecht.
Hiernaast, meer specifiek: het verwerven van kennis van, en inzicht in, gezondheidsrechtelijke leerstukken en problemen die gerelateerd zijn aan het arbeids- en het socialezekerheidsrecht, in het bijzonder: juridische aspecten van de beroepsuitoefening door de bedrijfsarts en de verzekeringsarts.
Het blok biedt een goede basis voor de beoefening van het Gezondheidsrecht in de rechtspraktijk. Te denken valt aan: de advocatuur (steeds meer advocatenkantoren hebben een zorgpraktijk); juridische afdelingen van zorginstellingen; juridische functies bij beroepsverenigingen of brancheorganisaties in de gezondheidszorg; rechtscolleges (bijv.: tuchtcolleges); rechtsbijstandsverzekeraars; zorgverzekeraars; de overheid (VWS, provincie, gemeenten).
Recommended reading
Verplicht:
- Leenen, H.J.J. e.a., Handboek gezondheidsrecht, achtste druk, Den Haag: Boom juridisch 2020 (UB; E-Book).
- Legemaate, J. en Kastelein, W.R., Sdu Wettenverzameling Gezondheidsrecht 2022-2023, Den Haag: Sdu Uitgevers, 2022.
- Blokspecifieke literatuur- en jurisprudentie.
Aanbevolen:
- Wijne, R.P., De geneeskundige behandelingsovereenkomst, Monografieën BW Deel B87, tweede druk, Deventer: Kluwer 2021.
- Wijne, R.P., De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Een korte introductie, Den Haag: Boom juridisch 2021.
Nadere informatie over de te gebruiken wetgeving, literatuur en jurisprudentie wordt via de online leeromgeving Canvas en tijdens de eerste onderwijsbijeenkomst verstrekt.
.