Universiteit Maastricht

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

 

Gezondheidswetenschappen

Het menselijk lichaam is fascinerend. En niets is zo belangrijk als een goede gezondheid. Maar hoe zorg je voor een goede gezondheid? Wat is een gezonde levensstijl als het gaat om bewegen, eten en drinken? En welke factoren beïnvloeden gezondheid? Hoewel we al veel weten, valt er nog zo veel te ontdekken. In de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen bestudeer je hoe je lichaam en geest gezond kunt houden.


Brede basis

Kies je voor de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, dan kies je voor de breedst opgezette studie in zijn soort in Europa. Hier wordt gezondheid benaderd vanuit de meest relevante wetenschappelijke invalshoeken. Dit heeft als voordeel dat de vele aspecten van de gezondheidswetenschappen in hun complexe samenhang kunnen worden gecombineerd.


Veelzijdig en internationaal

De veelzijdigheid van het aanbod betekent dat er werkelijk iets voor je te kiezen is. De studie heeft een multidisciplinaire opzet en het probleemgestuurde activerende onderwijs is kleinschalig. Alles draait dus om jou als student, je ambities, je interesses en je mogelijkheden. De opleiding is zowel landelijk als internationaal gerenommeerd en werkt samen met diverse universiteiten in binnen- en buitenland. Bovendien zijn de arbeidsmarktperspectieven voor deze opleiding uitstekend.


Opbouw van de opleiding

Gezondheidswetenschappen is een driejarige, Nederlandstalige opleiding. Na het eerste jaar kun je kiezen uit vier richtingen. De richting Beleid, Management en Evaluatie van Zorg richt zich op de complexe verhoudingen binnen de gezondheidszorg. Biologie en Gezondheid bestudeert de invloed van voeding, lichamelijke activiteiten en milieufactoren bij het ontstaan van ziekten. De richting Geestelijke Gezondheidszorg  kijkt naar de biologische, de psychologische en de sociaal-culturele aspecten van de psychopathologie. Preventie en Gezondheid richt zich op het voorkomen van ziektes, vroege opsporing van ziektes en mensen leren omgaan met hun ziekte.