Universiteit Maastricht

Onderzoeksgroep Tissue Regeneration Universiteit Twente naar Maastricht

Persbericht 30 januari 2014

In 2014 gaat de onderzoeksgroep Tissue Regeneration onder leiding van prof. dr. Clemens van Blitterswijk, die zich binnen het onderzoeksinstituut MIRA vooral richt op het ontwikkelen van materialen voor botherstel, over naar Universiteit Maastricht. De mogelijkheden bij de Universiteit Maastricht bieden de onderzoeksgroep van Van Blitterswijk de ruimte om haar onderzoek op dit thema verder uit te breiden. MIRA, het UT onderzoeksinstituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde, blijft onverminderd investeren in weefselherstel en wil hierbij nauw blijven samenwerken met Van Blitterswijk en zijn excellente groep.

De onderzoeksactiviteiten van MIRA op het gebied van weefselherstel zijn met name gericht op het ontwikkelen van nieuwe technologieën die toegepast kunnen worden in regeneratieve geneeskunde. Hierbij gaat het onder andere om de ontwikkeling van “slimme" biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patiënt zelf. Binnen deze onderzoeksactiviteiten richtte de onderzoeksgroep Tissue Regeneration zich met name op botvorming. Deze onderzoeksactiviteiten worden nu overgenomen door Universiteit Maastricht.

Wetenschappelijk Directeur a.i. van MIRA, Prof.dr. Maarten IJzerman, over het vertrek van de groep: “Natuurlijk betreuren we het vertrek van een onderzoeksgroep als deze. Er is lange tijd op een vruchtbare manier met de onderzoekers samengewerkt. In Maastricht is er financiële ruimte om tegemoet te komen aan de wensen van de groep. Vanuit MIRA zullen we nu vooral inzetten op blijvende samenwerking en op het investeren in de breedte van het instituut.”

Van Blitterswijk, die zo’n zeventien jaar is verbonden aan de UT en recent uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland en benoemd tot lid van de KNAW, kijkt terug op een vruchtbare en interessante periode bij de ondernemende Universiteit Twente: “Mede door de uitstekende infrastructuur van de onderzoeksinstituten MIRA en MESA+ heeft de onderzoeksgroep zich in de afgelopen tien jaar als vooraanstaande groep weten te positioneren. De groep zocht ruimte om verder te ontwikkelen en vindt dit nu in Maastricht. De intentie is om in de nieuwe constellatie te blijven samenwerken en daartoe voeren we nu gesprekken.”

De onderzoeksgroep wordt in Maastricht verbonden aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de UM, maar zal vooral ook interdisciplinair (over de grenzen van de faculteit heen) samenwerken met andere partijen, binnen en buiten de UM. Prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de UM: “Wij zijn heel blij met de komst van deze groep. Dit betekent een enorme versterking van de Maastricht Health Campus. Bovendien liggen er mooie verbindingen met de andere Limburgse campussen. Denk bijvoorbeeld aan InScite, het instituut op de Chemelot Campus dat zich richt op biomedische materialen. Wat je ziet is dat de hele onderzoeksinfrastructuur die we in Limburg in het kader van ons tienjarige investeringsprogramma Kennis As aan het bouwen zijn, heel aantrekkelijk is voor topwetenschappers. Dat we zo snel na nanobioloog Peter Peters nu de groep van Clemens van Blitterswijk mogen verwelkomen is daar het bewijs van.”

De activiteiten van MIRA op het gebied van Tissue Regeneration zullen zich nu met name centreren rond het thema kraakbeen, nier en eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, waarin MIRA een vooraanstaande positie heeft. Door te blijven samenwerken met de onderzoekers die naar Maastricht overgaan blijft de wetenschappelijke kennis op het integrale thema van Tissue Regeneration en meer specifiek op het gebied van botregeneratie voor zowel het onderwijs als het onderzoek behouden voor de UT. Tevens zet MIRA in op het verder versterken van het klinisch translationele profiel van de bestaande onderzoeksgroepen Developmental Bioengineering, Biomaterials Science and Technology, Controlled Drug Delivery en Targeted Therapeutics.


Noot voor de pers
Contactpersoon:
Voor  Universiteit Twente: Bertyl Lankhaar, woordvoerder van het College van Bestuur van de Universiteit Twente (053 489 2210 / 06 2002 7435)
Voor Universiteit Maastricht: Fons Elbersen, Directeur Marketing en Communicatie van de Universiteit Maastricht (043 388 3150 / 06 46 70 50 09)


<< Terug