Universiteit Maastricht

Rankings en accreditaties

Nederlandse rankings

Keuzegids Universiteiten

De Universiteit Maastricht scoort ook dit jaar weer goed in de Keuzegids Universiteiten. Van de zeventien beoordeelde UM-bacheloropleidingen behaalden er acht een eerste plaats. Het University College Maastricht (UCM), Kennistechnologie en Economie & Bedrijfseconomie zijn door de Keuzegids aangemerkt als topopleidingen die dwars op de disciplines tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs behoren.

De opleidingen die een nummer-één-positie innemen zijn Econometrie, International Business, Fiscale Economie, Fiscaal Recht, European Law School, European Studies, Kennistechnologie en University College Maastricht. De School of Business and Economics scoort hoog met drie van de vier opleidingen op de eerste plek.


Keuzegids Masters
Volgens de Keuzegids Masters 2014, staan veertien opleidingen van de Universiteit Maastricht binnen hun categorie op de eerste plaats. Een eerste plaats is weggelegd voor de opleidingen Management of learning, European Public Affairs, Public Policy and Human Development, Forensic Psychology, Economic Studies, Information and Network Economics, Financial Economics, Econometrics and Operations Research, Mental Health, de opleiding tot Arts-Klinisch Onderzoeker, European Public Health, Artificial Intelligence en de Onderzoeksmasters Health Sciences en European Studies. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht.


Elsevier

Het jaarlijks onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier bericht over de kwaliteit en het aanbod van het onderwijs, de contacturen, de faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing en organisatie & communicatie. In 2014 scoort de UM met de volgende opleidingen:

  • Zeven bacheloropleidingen eindigen op de eerste plaats: University College Maastricht, Fiscale Economie, International Business, Fiscaal Recht, European Law School, European Studies en Knowledge Engineering.
  • De Universiteit Maastricht scoort een tweede plaats in de categorie ‘specialistische universiteiten’. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat de universiteiten verschillen in grootte en mix van opleidingen.

Voor het derde jaar op rij publiceert Elsevier ook resultaten voor de masteropleidingen. Van de 43 beoordeelde opleidingen, is slechts voor 6 opleidingen een landelijke vergelijking gemaakt. Daarvan scoren 3 UM opleidingen een eerste plaats: Nederlands Recht, Europese Studies en Psychologie. Daarnaast zijn er nog 2 opleidingen met een top-3 notering: Arts-Klinisch Onderzoeker een tweede plek en Fiscaal Recht derde.


Internationale rankings


Times Higher Education (THE) ranking

De Universiteit Maastricht is dit jaar net buiten de top 100 van de Times Higher Education World University Rankings 2014-2015 gevallen, met een lichte daling van de 98e naar de 101e plaats. Het overall resultaat laat wel een verbetering zien, veroorzaakt in het bijzonder door onderzoek (o.a. citaties) en internationale uitstraling (o.a. percentage buitenlandse staf en studenten). Vorig jaar steeg de UM in deze ranking met 17 plaatsen, van 115 naar 98.

De THE World University Rankings is gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.


Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject
In de THE Subject Rankings 2015 heeft de UM plek 62 bemachtigd voor Social Sciences. Hiermee is de UM 12 plaatsen gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ook heeft de UM een positie in de top 50 bemachtigd voor Clinical, Pre-clinical and Health op plek 45. Hiermee is de UM licht gedaald in vergelijking met vorig jaar (plek 43).

De THE Subject Rankings zijn een afgeleide van de THE World University Rankings, waarin instellingen worden beoordeeld op dertien indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.

Voor het complete overzicht van de resultaten, klik hier.


THE Top 100 Most International Universities in the World

De UM heeft dit jaar (2015) de 17e plek behaald in de top 100 ‘most international universities in the world’, samengesteld door Times Higher Education. Deze ranking is gebaseerd op de internationaliserings-indicator van de World University Rankings 2014-2015. Deze indicator is opgemaakt uit het aantal international studenten, het percentage aan internationale staf en het aantal gepubliceerde research papers waar een buitenlandse academicus aan heeft bijgedragen als co-auteur. Deze top-20 positie bevestigt het internationale profiel van de UM. Voor meer informatie, ga dan naar de THE website.

Hoge scores in 'under 50' rankings

In twee belangrijke rankings die een overzicht bieden van de beste universiteiten jonger dan vijftig jaar scoort de Universiteit Maastricht zeer hoog. In de Times Higher Education 100 under 50 heeft de UM in 2015 de 6e plek weten te behouden (zie nieuwsbrief). Ook in de QS 'top 50 under 50' van 2014 heeft de Universiteit Maastricht, net als vorig jaar, een 6e plaats behaald. Daarmee is de UM nog steeds de beste jonge universiteit van Europa (nieuwsbericht).


QS World University Rankings

De UM staat momenteel op de 118e plek in de QS World University Rankings 2014 en is daarmee 3 plekken gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze ranking is gebaseerd op verscheidene indicatoren, waaronder reputatie, student/staff ratio, citaties en internationalisering. Naast deze ranking worden er ook bepaalde gebieden geranked, waarin de UM plek 83 heeft behaald voor Life Sciences & Medicine en plek 116 voor Social Sciences and Management.


Shanghai Ranking

In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities', beter bekend als de Shanghai Ranking, behoudt de UM in 2014 met een lichte stijging haar positie in de top 300. De Shanghai Ranking beoordeelt universiteiten op kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke staf, onderzoeksoutput en academische performance per wetenschapper.


CHE Ranking
Het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE) voert verschillende rankings uit, die gepubliceerd worden in het Duitse tijdschrift Die Zeit.

De CHE University Ranking beoordeelt ieder jaar een aantal universitaire opleidingen. Er wordt geen exacte ranglijst gemaakt, maar aspecten van de opleiding worden gescoord in de top-, midden-, of laagste groep. 


In 2013 zijn de Psychologie masters van de UM beoordeeld. Maastricht onderscheidt zich met name door haar internationaal georiënteerde masteropleidingen, algemene studie- en e-learning faciliteiten, onderzoeksoriëntatie, ondersteuning bij studie in het buitenland en de kwaliteit en breedte van de vakken. Tot slot eindigde Maastricht met een 4.9 in de top door het grote aantal citaties in internationale tijdschriften.


Van 2009 tot 2013 werd een aantal UM-opleidingen beoordeeld in het veld van de bedrijfskunde en economie, geneeskunde, politieke wetenschappen, computerwetenschappen en psychologie. Op veel beoordeelde aspecten scoren de opleidingen in de topgroep.


CWTS Leiden ranking

UM staat op de 108e plaats in de ranking van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden en stijgt daarmee 2 plaatsen ten opzichte van de 110e positie in 2014 (volgens de PP 10% indicator, wat betekent dat het percentage van de publicaties van de universiteit die behoren tot de top 10% meest geciteerde publicaties). Deze ranking meet de wetenschappelijke prestaties van de 750 invloedrijke universiteiten over de hele wereld op basis van ‘Web of Science indexed publications from 2010-2013’ van Thomson Reuters. In vergelijking met de overige 285 Europese universiteiten die werden, scoort de UM 44e plaats. De UM-opleidingen Biomedical Sciences & Health en Social Sciences & Humanities scoren wereldwijd een 93e plaats.


Financial Times

De masteropleiding International Business staat in 2014 op de 37e plaats van de Master in Management Programmes ter wereld, aldus Financial Times. Maastricht scoort met name hoog in de prijs/kwaliteitsverhouding (vierde plaats).
In de Financial Times European Business Schools ranking van 2012 staat onze School of Business and Economics op plaats 67.Accreditaties

Kwaliteitskeurmerk

De Universiteit Maastricht heeft twee belangrijke keurmerken verworven van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO):

  • De ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg’, dit keurmerk gaat over de universiteitsbrede interne kwaliteitszorg op het gebied van onderwijs.
  • Het ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering’, dit keurmerk heeft de UM als tweede universiteit van Nederland ontvangen.

Voor de toekenning onderzocht de NVAO onder meer het kwaliteitszorgsysteem, de planning-en-control-cyclus, de manier waarop opleidingen verbeterd worden, de governance en organisatiestructuur en hoe het proces van universitaire besluitvorming de onderwijskwaliteit bevordert. De toegekende zesjarige universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM niet alleen kwalitatief goede opleidingen heeft, maar feitelijk ook alle voorwaarden voor een continu hoogstaand onderwijsaanbod als systeem daaromheen op orde heeft.

Download hier het besluit.


Vijf opleidingen van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE), te weten de Bachelor en Master International Business, de Master Information and Network Economics, de Master Management of Learning en de Master Global Supply Management & Change, ontvingen recent het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO.
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) kregen vier opleidingen het internationaliseringskeurmerk toegekend: de bachelor en master European Public Health, de master Global Health en de master Health Professions Education.

De bacheloropleiding University College Maastricht (UCM) en de masteropleiding Forensic Psychology ontvingen het bijzondere NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'.'Triple crown' geaccrediteerde instelling

SBE is internationaal geaccrediteerd door zowel de gerenommeerde AACSB, EQUIS als AMBA. Daarmee behoort de School tot een internationaal selecte groep van ‘triple crown’ geaccrediteerde instellingen.

Vijf opleidingen van SBE, te weten de bachelor en master International Business, de master Information and Network Economics, de master Management of Learning en de master Global Supply Management & Change, ontvingen recent het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO.

Excellent niveau

UCM ontving in 2008 als eerste een bijzonder NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten. Het is een uitzonderlijk extra certificaat bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een bepaald gebied. In het wetenschappelijk onderwijs kregen slechts twee opleidingen zo'n uitzonderlijk kenmerk.