Universiteit Maastricht

Rankings en accreditaties

Nederlandse rankings

Keuzegids Universiteiten
Het University College Maastricht (UCM) behaalt de hoogste score van alle Nederlandse bacheloropleidingen in de Keuzegids Universiteiten 2016: de opleiding scoorde 94 van de 100 punten en drie plussen (+++). UCM en ook Kennistechnologie krijgen een ‘Kwaliteitszegel’, omdat ze aangemerkt worden als topopleiding, die dwars op de disciplines tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs horen. Dit predicaat is voorbehouden aan opleidingen met een totaalscore van 76 of hoger (en een oordeel ‘++’ of hoger). Kennistechnologie scoorde 78 punten en ++.

In totaal staan zeven van de zeventien beoordeelde UM-bacheloropleidingen op de eerste plaats: Econometrics & Operations Research, European Law School, European Studies, Fiscaal Recht, Kennistechnologie, Maastricht Science Programme en University College Maastricht. De vijf andere bacheloropleidingen die ook een plek in de top-3 van hun klassement hebben, zijn: European Public Health (2e), Fiscale Economie (2e), Gezondheidswetenschappen (3e), International Business (2e), Psychologie (2e). In totaal stegen vijf opleidingen ten opzichte van vorig jaar en daalden er vier daalden.

De meeste UM-opleidingen die hoog eindigen, scoren goed op Inhoud, Faciliteiten en Algemene Vaardigheden. Uit de cijfers blijkt dat het Maastrichtse probleemgestuurde onderwijsmodel loont: Maastricht heeft van alle Nederlandse universiteiten het hoogste percentage studenten dat in vier jaar afstudeert. Volgens studenten bereidt het onderwijs hen goed voor op een toekomstige baan.


Keuzegids Masters
De Universiteit Maastricht is, in de ranglijst van 13 universiteiten, de derde beste universiteit (met een score van 63). Vier opleidingen hebben een kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ ontvangen: Management of Learning (SBE), de onderzoeksmaster Cultures of Arts, Science and Technology (FASoS), de onderzoeksmaster Cognitive and Clinical Neuroscience (FPN) en Financial Economics (SBE). Dit zegel wordt verleend wanneer in de systematiek van de Keuzegids een score van 76 of meer gehaald wordt.

Volgens de Keuzegids Masters 2016 staan 12 van de 44 beoordeelde opleidingen van Universiteit Maastricht binnen hun categorie op de eerste plaats: Management of Learning, Forensic Psychology, Information and Network Economics, Financial Economics, Health Sciences Research Master, Global Health, Human Movement / Biology of human performance & health, de onderzoeksmasters Kunst- en Cultuurwetenschappen en Cognitive and Clinical Neuroscience. Een gedeelde eerste plaats is voor: International Laws, Econometrics and Operations Research en Arts-Klinisch Onderzoeker. 

Meer informatie leest u in het nieuwsbericht.


Elsevier
Het jaarlijks onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier bericht over de kwaliteit en het aanbod van het onderwijs, de contacturen, de faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing en organisatie & communicatie. In 2015 scoort de UM met de volgende opleidingen:

  • Vijf bacheloropleidingen eindigen op de eerste plaats: Psychologie, Fiscaal Recht, European Studies, European Law School en het University College Maastricht.
  • Naar het studentenoordeel eindigt UM op de vierde plek (van de vier) in de categorie ‘specialistische universiteiten’. Hoogleraren plaatsen de Universiteit Maastricht op de tweede plek (van de drie) in diezelfde categorie. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat de universiteiten verschillen in grootte en mix van opleidingen.

Voor het vierde jaar op rij publiceert Elsevier ook resultaten voor de masteropleidingen. Van de 38 beoordeelde opleidingen, is slechts voor 7 opleidingen een landelijke vergelijking gemaakt. Daarvan scoort één Maastrichtse masteropleiding een eerste plaats: Nederlands Recht (68) en vier opleidingen een top 2-notering: Fiscaal Recht (70), European Studies (55) en Econometrics & Operations Research (79). Geneeskunde, AKO (60) staat tevens tweede, maar daarmee onderaan in die categorie.


Internationale rankings


Times Higher Education (THE) ranking

De Universiteit Maastricht is gestegen in de nieuwste editie van de Times Higher Education (THE) World University Rankings, en staat nu op een gedeelde 88ste plaats, ten opzichte van plek 101 vorig jaar.

UM scoort voornamelijk hoog op internationale uitstraling (o.a. percentage buitenlandse staf en studenten), onderzoekcitaties en kennistransfer (opdrachten uit het bedrijfsleven). Minder hoog, maar nog steeds bovengemiddeld, zijn de scores op onderzoek (47.7) en onderwijs (37.5). Haar 88ste positie deelt UM met Kyoto University (Japan).


De THE World University Rankings is gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.


Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject
In de THE Subject Rankings 2015 heeft de UM plek 62 bemachtigd voor Social Sciences. Hiermee is de UM 12 plaatsen gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ook heeft de UM een positie in de top 50 bemachtigd voor Clinical, Pre-clinical and Health op plek 45. Hiermee is de UM licht gedaald in vergelijking met vorig jaar (plek 43).


De THE Subject Rankings zijn een afgeleide van de THE World University Rankings, waarin instellingen worden beoordeeld op dertien indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.

Voor het complete overzicht van de resultaten, klik hier.


THE Top 100 Most International Universities in the World

De UM heeft dit jaar (2016) de 14e plek behaald in de top 100 ‘most international universities in the world’, samengesteld door Times Higher Education. Deze ranking is gebaseerd op de internationaliserings-indicator van de World University Rankings 2014-2015. Deze indicator is opgemaakt uit het aantal international studenten, het percentage aan internationale staf en het aantal gepubliceerde research papers waar een buitenlandse academicus aan heeft bijgedragen als co-auteur. Deze top-20 positie bevestigt het internationale profiel van de UM. Voor meer informatie, ga dan naar de THE website.

THE Best universities in Europe
De Universiteit Maastricht bezet de 36ste plaats in de dit jaar voor het eerst verschenen ranking Best universities in Europa 2016. In deze ranking wordt de top 200 van de Europa’s beste universiteiten weergegeven. Voor meer informatie klik hier.  


Hoge scores in 'under 50' rankings

In twee belangrijke rankings die een overzicht bieden van de beste universiteiten jonger dan vijftig jaar scoort de Universiteit Maastricht zeer hoog. In de Times Higher Education 150 under 50 klimt de UM in 2016 naar de 4de plek (lees het nieuwsbericht). Ook in de QS 'top 50 under 50' van 2015 scoort  de Universiteit Maastricht hoog en bezet de universiteit de 8ste plaats. (nieuwsbericht).


QS World University Rankings

Nadat de UM in 2014 nog drie plaatsen steeg, is de universiteit in 2015 gezakt van plaats 118 naar 169. Een reden voor de daling is de aanpassing voor de methodologie van de wetenschappelijke output van de universiteiten. De QS World University Rankings worden gebaseerd op vijf indicatoren: academische reputatie, reputatie als werkgever, student-medewerker-ratio, internationalisering en citaties per faculteit. Hoe vaker een publicatie geciteerd wordt door collega-wetenschappers, hoe meer gewicht het betreffende onderzoek in de schaal legt. Omdat in sectoren als Life Sciences de citatiescores in het algemeen veel hoger liggen dan bijvoorbeeld in de cultuurwetenschappen, hadden universiteiten met een sterk Life Sciences profiel daar in het verleden voordeel van.  Dit jaar corrigeert QS dat verschil, wat de daling grotendeels verklaart. De volledige ranking is te vinden op de website van QS.


Shanghai Ranking
In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities', beter bekend als de Shanghai Ranking, behoudt de UM in 2015 met haar positie in de top 300. De Shanghai Ranking beoordeelt universiteiten op kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke staf, onderzoeksoutput en academische performance per wetenschapper.


CWTS Leiden ranking

UM staat op de 108e plaats in de ranking van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden en stijgt daarmee 2 plaatsen ten opzichte van de 110e positie in 2014 (volgens de PP 10% indicator, wat betekent dat het percentage van de publicaties van de universiteit die behoren tot de top 10% meest geciteerde publicaties). Deze ranking meet de wetenschappelijke prestaties van de 750 invloedrijke universiteiten over de hele wereld op basis van ‘Web of Science indexed publications from 2010-2013’ van Thomson Reuters. In vergelijking met de overige 285 Europese universiteiten die werden, scoort de UM 44e plaats. De UM-opleidingen Biomedical Sciences & Health en Social Sciences & Humanities scoren wereldwijd een 93e plaats.


Financial Times

De masteropleiding International Business staat in 2015 op de 24e plaats van de Master in Management Programmes ter wereld, aldus Financial Times. Maastricht scoort met prijs/kwaliteitsverhouding de twaalfde plaats).
In de Financial Times European Business Schools ranking van 2015 staat onze School of Business and Economics op plaats 63.Accreditaties

Kwaliteitskeurmerk

De Universiteit Maastricht heeft twee belangrijke keurmerken verworven van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO):

  • De ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg’, dit keurmerk gaat over de universiteitsbrede interne kwaliteitszorg op het gebied van onderwijs.
  • Het ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering’, dit keurmerk heeft de UM als tweede universiteit van Nederland ontvangen.

Voor de toekenning onderzocht de NVAO onder meer het kwaliteitszorgsysteem, de planning-en-control-cyclus, de manier waarop opleidingen verbeterd worden, de governance en organisatiestructuur en hoe het proces van universitaire besluitvorming de onderwijskwaliteit bevordert. De toegekende zesjarige universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM niet alleen kwalitatief goede opleidingen heeft, maar feitelijk ook alle voorwaarden voor een continu hoogstaand onderwijsaanbod als systeem daaromheen op orde heeft.

Download hier het besluit.


Vijf opleidingen van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE), te weten de Bachelor en Master International Business, de Master Information and Network Economics, de Master Management of Learning en de Master Global Supply Management & Change, ontvingen recent het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO.
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) kregen vier opleidingen het internationaliseringskeurmerk toegekend: de bachelor en master European Public Health, de master Global Health en de master Health Professions Education.

De bacheloropleiding University College Maastricht (UCM) en de masteropleiding Forensic Psychology ontvingen het bijzondere NVAO keurmerk 'kleinschalig en intensief'.'Triple crown' geaccrediteerde instelling

SBE is internationaal geaccrediteerd door zowel de gerenommeerde AACSB, EQUIS als AMBA. Daarmee behoort de School tot een internationaal selecte groep van ‘triple crown’ geaccrediteerde instellingen.

Vijf opleidingen van SBE, te weten de bachelor en master International Business, de master Information and Network Economics, de master Management of Learning en de master Global Supply Management & Change, ontvingen recent het kwaliteitskeurmerk internationalisering van de NVAO.

Excellent niveau

UCM ontving in 2008 als eerste een bijzonder NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten. Het is een uitzonderlijk extra certificaat bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een bepaald gebied. In het wetenschappelijk onderwijs kregen slechts twee opleidingen zo'n uitzonderlijk kenmerk.