Universiteit Maastricht

Rankings en accreditaties

Nederlandse rankings

Keuzegids Hoger Onderwijs

De Universiteit Maastricht scoort dit jaar weer goed in de Keuzegids Universiteiten 2013. Van de zestien beoordeelde bacheloropleidingen behaalden er elf een score in de top 3, waarvan zes een eerste plaats. Daarnaast kregen Economics en het University College Maastricht (UCM) de kwaliteitszegel toegekend, een apart keurmerk dat de Keuzegids Hoger Onderwijs dit jaar voor het eerst toekent aan instellingen en opleidingen die volgens hun normen tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs behoren.


Economics, Algemene Cultuurwetenschappen, International Business, Fiscale Economie, Fiscaal Recht en European Studies nemen een nummer-één-positie in. UCM staat met een cijfer van 9,6 op de tweede plek. Ook de opleidingen Econometrie, Geneeskunde en Kunstmatige Intelligentie scoren goed.

Hierbij een overzicht van de scores van alle UM-bacheloropleidingen.


Keuzegids Masters
Volgens de Keuzegids Masters 2014, staan veertien opleidingen van de Universiteit Maastricht binnen hun categorie op de eerste plaats. Een eerste plaats is weggelegd voor de opleidingen Management of learning, European Public Affairs, Public Policy and Human Development, Forensic Psychology, Economic Studies, Information and Network Economics, Financial Economics, Econometrics and Operations Research, Mental Health, de opleiding tot Arts-Klinisch Onderzoeker, European Public Health, Artificial Intelligence en de Onderzoeksmasters Health Sciences en European Studies. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht.


Elsevier

Het jaarlijks onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier bericht over de kwaliteit en het aanbod van het onderwijs, de contacturen, de faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing en organisatie & communicatie. In 2013 scoort de UM met de volgende opleidingen:

  • Negen bacheloropleidingen eindigden op de eerste plaats: University College Maastricht, Econometrie en Operations Research, Fiscale Economie, International Business, Recht, Fiscaal Recht, European Law School, European Studies en Knowledge Engineering.
  • De Universiteit Maastricht scoort een tweede plaats in de categorie ‘specialistische universiteiten’. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat de universiteiten verschillen in grootte en mix van opleidingen.

Voor het tweede jaar op rij publiceert Elsevier ook resultaten voor de masteropleidingen. Van de 24 beoordeelde opleidingen, is slechts voor 9 opleidingen een landelijke vergelijking gemaakt. Daarvan scoren 3 UM opleidingen een eerste plaats: Researchmaster Kunst en Cultuurwetenschappen, Kunst en Cultuurwetenschappen en Arts-Klinisch Onderzoeker. Daarnaast zijn er nog twee opleidingen met een top 3 notering: European studies een tweede plek en Geneeskunde derde.


Internationale rankings


Times Higher Education (THE) ranking

De Universiteit Maastricht is doorgedrongen tot de top 100 van de Times Higher Education World University Rankings 2013-2014, met een stijging van de 115e naar de 98e plaats. De stijging wordt vooral veroorzaakt door betere scores op onderzoekskwaliteit (citaties) en internationale uitstraling (o.a. percentage buitenlandse staf en studenten). Vorig jaar steeg de UM in deze ranking al met 82 plaatsen, van 197 naar 115.
De THE World University Rankings is gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatieindicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.

Times Higher Education World University Rankings' Clinical, Pre-Clinical and Health Universities
De UM is heeft op het onderdeel Clinical, Pre-Clinical and Health Universities,  een plek in de top 50 behaald, namelijk de 49e plaats. Hiermee is de UM 6 plekken gestegen ten opzichte van vorig jaar.  Deze ranking is sub-onderdeel van de THE World University Ranking 2013-2014, waarin instellingen worden beoordeeld op dertien indicatoren op het gebied van onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering.


THE Top 100 Most International Universities in the World
De UM heeft dit jaar (2014) de 15e plek behaald in een nieuwe ranking , samengesteld door Times Higher Education. Deze ranking is gebaseerd op de internationaliserings-indicator van de World University Rankings 2013-2014. Deze indicator is opgemaakt uit het aantal international studenten, het percentage aan internationale staff en het aantal gepubliceerde research papers waar een buitenlandse academicus aan heeft bijgedragen als co-auteur. 
Voor meer informatie, ga dan naar de THE website


Hoge scores in 'under 50' rankings
In twee belangrijke rankings die een overzicht bieden van de beste universiteiten jonger dan vijftig jaar scoort de Universiteit Maastricht zeer hoog. In de Times Higher Education 100 under 50 heeft de UM in 2014 de 6e plek weten te behouden (zie nieuwsbrief). In het jaar daarvoor wist de UM deze plek al te bemachtigen en maakt hiermee een mooi stijging van de 19e naar de 6e plaats (zie ook het nieuwsbericht). Ook in de QS 'top 50 under 50' van 2014 is de Universiteit Maastricht op een 6e plaats geëindigd en is hiermee 1 plek gestegen vergeleken met het jaar daarvoor (nieuwsbericht).QS World University Rankings
De UM staat momenteel op de 118e plek in de QS World University Rankings 2014 en is daarmee 3 plekken gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze ranking is gebaseerd op verscheidene indicatoren, waaronder reputatie, student/staff ratio, citaties en internationalisering. Naast deze ranking worden er ook bepaalde gebieden geranked, waarin de UM plek 83 heeft behaald voor Life Sciences & Medicine en plek 116 voor Social Sciences and Management.


Shanghai Ranking

In de jaarlijkse 'Academic Ranking of World Universities', beter bekend als de Shanghai Ranking, behoudt de UM in 2014 met een lichte stijging haar positie in de top 300. De Shanghai Ranking beoordeelt universiteiten op kwaliteit van onderwijs en wetenschappelijke staf, onderzoeksoutput en academische performance per wetenschapper.


CHE Ranking
Het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE) voert verschillende rankings uit, die gepubliceerd worden in het Duitse tijdschrift Die Zeit.

De CHE University Ranking beoordeelt ieder jaar een aantal universitaire opleidingen. Er wordt geen exacte ranglijst gemaakt, maar aspecten van de opleiding worden gescoord in de top-, midden-, of laagste groep. 


In 2013 zijn de Psychologie masters van de UM beoordeeld. Maastricht onderscheidt zich met name door haar internationaal georiënteerde masteropleidingen, algemene studie- en e-learning faciliteiten, onderzoeksoriëntatie, ondersteuning bij studie in het buitenland en de kwaliteit en breedte van de vakken. Tot slot eindigde Maastricht met een 4.9 in de top door het grote aantal citaties in internationale tijdschriften.


Van 2009 tot 2013 werd een aantal UM-opleidingen beoordeeld in het veld van de bedrijfskunde en economie, geneeskunde, politieke wetenschappen, computerwetenschappen en psychologie. Op veel beoordeelde aspecten scoren de opleidingen in de topgroep.


CWTS Leiden ranking
De UM staat in 2014 op de 107e plaats in de top 500 van wereldwijde universiteiten met de meeste wetenschappelijke publicaties in de database van Web of Science van 2009-2012. Deze door Thomson Reuters samengestelde database vormt de basis voor de ranking van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden. De UM klom van een 120e plaats in 2013 naar een 107e plaats in 2014 (uitgaande van de indicator MNCS) en is hiermee 13 plekken gestegen. Van alle 288 Europese universiteiten die werden beoordeeld, was de UM 40e. 


Financial Times

De masteropleiding International Business staat in 2013 op de 41e plaats van de Master in Management Programmes ter wereld, aldus Financial Times. Maastricht scoort met name hoog in de prijs/kwaliteitsverhouding (vierde plaats).
In de Financial Times European Business Schools ranking van 2012 staat onze School of Business and Economics op plaats 67.Accreditaties

Kwaliteitskeurmerk

De Universiteit Maastricht heeft twee belangrijke keurmerken verworven van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO):

  • De ‘Instellingstoets Kwaliteitszorg’, dit keurmerk gaat over de universiteitsbrede interne kwaliteitszorg op het gebied van onderwijs.
  • Het ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering’, dit keurmerk heeft de UM als tweede universiteit van Nederland ontvangen.

Voor de toekenning onderzocht de NVAO onder meer het kwaliteitszorgsysteem, de planning-en-control-cyclus, de manier waarop opleidingen verbeterd worden, de governance en organisatiestructuur en hoe het proces van universitaire besluitvorming de onderwijskwaliteit bevordert. De toegekende zesjarige universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM niet alleen kwalitatief goede opleidingen heeft, maar feitelijk ook alle voorwaarden voor een continu hoogstaand onderwijsaanbod als systeem daaromheen op orde heeft.

Download hier het besluit.


'Triple crown' geaccrediteerde instelling

De Maastricht University School of Business and Economics is internationaal geaccrediteerd door zowel de gerenommeerde AACSB, EQUIS als AMBA. Daarmee behoort de School tot een internationaal selecte groep van ‘triple crown’ geaccrediteerde instellingen.
De bachelor en master International Business van SBE kregen eind 2010 van de NVAO het ‘Bijzonder kenmerk internationalisering’.


Excellent niveau

Het University College Maastricht (UCM) kreeg in 2008 als eerste een bijzonder NVAO-kwaliteitskenmerk voor het excellente niveau van de afgestudeerde studenten. Het is een uitzonderlijk extra certificaat bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een bepaald gebied. In het wetenschappelijk onderwijs kregen slechts twee opleidingen zo'n uitzonderlijk kenmerk.